Saturday, June 6, 2020

Solarijum ili ne – odluči sama!

by Ana Milovanović

Očarana si preplanulim tenom ali i dalje nisi sigurna koliko on u stvari koristi, a koliko šteti?! Uz pridržavanje uputstava, možeš se opustiti i imati ten o kakvom si oduvek maštala!

U staroj Grčkoj i drevnom Rimu, žene su kredom bojile lice kakosolarijum-v bi sačuvale beo ten, a od sunca su se štitile dugim rukavicama, maramama, velovima, suncobranima, a kasnije i velikim šeširima. Bela put značila je i pripadnost višoj klasi – aristokratiji, pa su dame iz tog vremena nastojale da se što bolje sakriju od sunčevih zraka. Smatra se da je  pop kultura koja je 80-ih godina prošlog veka promovisala latino seksipil na modnim pistama i  malim  ekranima jedna od presudnih za ovaj preokret. Taj momenat označio je dolazak bronzane boje kože u modu, koja je ranijih godina i vekova bila oličenje radničke klase, koja je jedina bila izlagana suncu.

Danas se odlazak u solarijum smatra imperativom modernog društva, pa se retko mogu videti poznate pripadnice lepšeg pola neosunčane. Odlazak u solarijum se ranijih godina praktikovao u glavnom početkom proleća, kako bi se koža pripremila za letnje, prirodno sunce, što jeste jedna od prednosti veštačkog sunčanja. Vremenom su dame poželele da svoju „morsku“ boju održe i posle leta, pa su se tretmani nastavljali i tokom jesenjih dana, dok je danas za mnoge sasvim normalno da budu osunčane tokom cele godine.

Odlazak u solarijum ima brojnih mana i prednosti. Najveća mana na koju upozoravaju dermatolozi širom sveta je svakako mogućnost dobijanja raka kože, koji se može pojaviti i 30 godina kasnije. Najnovija istraživanja pokazuju da je kod žena uzrasta od 18 do 30 godina, koje posećuju solarijum 15 puta godišnje, otkrivena sedam puta veća sklonost ka melanomu, najtežem obliku kancera kože, nego što je to slučaj sa ženama koje ne posećuju solarijume.Takođe, neizostavna je i činjenica da koža svakim izlaganjem sunca, bilo prirodnim ili veštačkim, neminovno stari, pa mnoge dame koje preteraju sa tretmanima izgledaju znatno starije i neprirodnije.

Korporacija Wolff System Technology, jedna od najvećih i najnaprednijih svetskih proizvođača solarijuma, otkriva izvesne činjenice u korist veštačkog sunčanja:

  1. Za dobar ten nije neophodno sunčati se svakodnevno kako se misli, već se preporučuje pauza od minimum 48h.
  2. Lepo i kvalitetno osunčan ten može se postići samo bez crvenila kože.
  3. Rezultati medicinskih ispitivanja potvrđuju da se sunčanjem može izazvati pojava nekih malignih ćelija, ali ISKLJUČIVO nakon dugotrajnog i preteranog izlaganja UV zračenju.

Možda najveća korist za zdravlje jeste ta što veštačko sunce podstiče stvaranje vitamina D u organizmu, koji pomaže resorpciju kalcijuma i fosfora, elemenata neophodnih za životnu aktivnost. Takođe, primećeno je da su žene koje idu u solarijum manje sklone prehladama i infekcijama, zadovoljnije su i manje pod stresom. Tome u prilog ide i mišljenje da osunčano telo deluje do par kilograma mršavije.

U svakom slučaju, ako ideš u solarijum nikako ne zaboravi da pre boravka u solarijumu skineš svu šminku, ne koristiš parfem i dezadorans, staviš zaštitne naočare, usne zaštitiš balzamom, a kosu maramom ili kapom. Trudi se da koristiš novije modele solarijuma i ostaješ onoliko minuta koliko ti kozmetičar preporuči, nikako ne više od 20.

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!