Friday, February 21, 2020

Razlozi za moderan brak su istinski mrak

by Tijana Đuričić

Postmoderno društvo, 21. vek, moćno dejstvo masovnih medija i propagiran kvazislobodarski duh ravnopravnosti (polova, rasa, nacionalnosti) posve menja postulate i načela porodice u tradicionalnom smislu. Danas, osim globalnog nastojanja da osnov društva ne bude snažna, stabilna primarna zajednica beć otvorene, vanbračne ili pak profesionalni uspeh pojedinca, pojavljuje se još jedan lokalni faktor – izvitoperena moralnost individue. Čoveka ovoga veka karakteiše naglo razvijena sebičnost (želi da ima, da dobija, da može…ne da stvara, daje i pomaže…inače ako zavirimo u ma koju knjigu minulih vremena, upravo je ovo distinkcija između „malih i velikih“ ljudi).

Brak kao najintimniji i najdugovečniji dobrovoljni odnos u životu čoveka zahteva niz vrlina koje za osnov imaju nesebičnost. Prvo pitanje jBrak kao potpuni mrake: ,,Zašto danas mladi stupaju u brak?’’

Napravivši anketu tokom leta 2009. godine na uzorku od 2500 građana (Srbija, oba pola), saznali smo da se samo njih 100 venčalo iz ljubavi!

Različite „trgovine“ razlog su kompromisa zvanog – moderan brak. Dame tragaju za ocem deteta, izdražavaocem ili princom koji će ih izbaviti, a gospoda za domaćicom, stalnim seksom ili razrešenjem društvenih pritisaka (roditelji, okruženje). Jasno je da su ovo potpuno pogrešni razlozi!

Voleti iz uz razmišljenje voditi svoj i partnerov život zvuči kao neka idealistička ludorija, ali iako visok zadatak jedini je vredan truda. Svi kvadratni metri stanova, luksuzna kola, skupocen nakit ili egzotična putovanja neće suštinski ispuniti žensko srce. Konfor prija, ali dok se ne naviknete, posle se podrazumeva i očekuje ali nije dovoljan. Seks može biti fenomenalan neko vreme ali kada sve maske padnu, a ti ostaneš i dalje u istim fazama razvoja, postaje isprazan i nepotpun. Roditelji su se već jednom udali, oženili i nisu ti koji će sa tvojim partnerom provoditi sate i dane…

Da, prirodno je da ljudi greše i da traže najbolje za sebe, ali da li znaju šta je prioritet?! Istina je da ne živimo od vazduha i emotivnih bajki, ali ukoliko se odlučimo za odnos ,,dok nas smrt ne rastavi“ obavezujemo se na razumevanje, poštovanje, istrajnost, fleksibilnost, požrtvovanost i vernost. Veliki zahtevi ali ispravni zahtevi koji ukoliko se spovode u svakodnevici pouzdano vode sreći.

Stvoriti harmoničan odnos, uz negušenje individualnih karakteristika a pravljenje obostranih kompromisa prava je mudrost. Nekima je lakoća urođena, pa se prirodno adaptiraju, ali većini je ovo  zadatak čije složenosti i nisu svesni. Zaljubljenost, opijenost ili drugi prizemniji razlozi uvedu nas u ostavrenje civilizacijske maštarije – zajedničkog života, ali tek svakim danom otkrivamo koliko je zapravo truda potrebno da bi se živa, promenljiva veza održala i učinila prijatnom.

Zato skupi hrabrost, razmisli i dobro proceni da li je tvoj život u sigurnim rukuma, da li poznaješ sebe i šta je zaista bitno!

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!