Friday, February 21, 2020

Šta to beše vernost?

by Tijana Đuričić

Po cenu babskog prizvuka i označenja krutog tradicionalizma a uz slobodarski krik mladosti osmelili smo se da se zapitamo: Šta je to vernost i da li je vernost samo imaginacia, potreba ili obaveza?

Priznaćeš, u jednom momentu svi priželjkujemo vernog partnera, ali da li možemo vernost i da pružimo? Šta se zapravo dogođa sa čovekom i društvom poslednjih par vekova, pa se razrešen cenzura i autocenzura sada kao oseća slobodno i nesrećno (ili bolje formulisano –  ne može da ostvari trajnu radost)?

Svim ovim  samo hoćemo da podsetimo na neke smernice ka radosti.

VERNOST KAO PRINCIP – zvuči kao čista metafizika, ali je uistinu veoma jednostavno. Postavimo sebi zadatak da ćemo biti verni i odani svojim mislima, stavovima, osećanjima i delima i svakoga dana i onda to i vežbamo.

VERNOST SEBI – je pitanje i poduhvat moralnosti i ispravnosti. Trik je tome, što ukoliko smo verni sebi, bićemo verni i drugima (ne zbog straha, ili iz reda već iz odluke i potrebe).

VERNOST PARTNERU – Većina ljudi bira partnera između 20 i 30 godina, kada su ljudske duše otvorene za modelovanje, prijemčivost dozvoljava da iskustva oblikuju nekada životne odrednice karaktera. No, najčešće ovom odnosu prethodili su drugi, koji su nas poučili ili izmučili ostavivši nam u nasleđe razmišljanja, slike, vezanosti za lepe ili manje lepe momente. Ova iskustva nam mogu pomoći u sazrevanju i definisanju ali nas mogu učiniti i distanciranima – ne želimo da poklonimo celo srce, obazriviji smo i suzdršaniji. Kako bismo bili spremni za veliki korak, ozbiljnu vezu, potrebno je da se očistimo prošlosti i zalečimo sve rane, u suprotnom će nas uspomene sputavati i vremenom dobijati na značaju.monogamija_ins

NEVERNOST – dugačak sastanak, poslovni ručak, pivo ili martini i sjaj u očima samo su neki od standardnih pokazatelja prevare. Iako prevara  daje osećaj moći, važnosti, značaja i poželjnosti, potpuno zavodivši naš ego, zapravo demonstrira bazično nepoštovanje. Do ovakvih stanja najčešće dolazi jer nismo iskeni prema sebi, ne želimo da priznamo šta je pravi problem i da ga rešimo već inatom ili lakšim putem odlazimo u druge zagrljaje, bežeći od problema. Muškarci imaju dva izazvova –  treba da odole jakom seksualnom instinktu i da pokušaju da ne potpadnu pod istorijski slavljeni duh Don Žuana. Žene pak zbog osećaja zapostavljenosti, nepoželjnosti ili majčinske uloge (muževi gube značaj) imaju potrebu za negom, brigom i lakoćom. Njima doduše ide u prilog istorija – čednost je oduvek slavljena ženska vrlina.

Upoznavajući sebe i druge imamo priliku da odaberemo i osmislimo svoj život, naravno, u granicama zadatih okolnosti. Zapravo, samo nad malim delom zbivanja imamo kontrolu. Vernost jeste jedna od odlika za koji se sami opredeljujemo i kada nam je već dato da nešto možemo da učinimo ispravno i na dobrobit svih, zašto to i da ne učinimo?!

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!