Friday, February 21, 2020

Voli celu sebe!

by Sonja Madžar

Svima nama dođu „oni“ dani kada se nezadovoljno zagledamo u ogledalu, kada se upoređujemo sa filmskim zvezdama, manekenkama, buljimo u TV i časopise i pitamo se „Zašto nisam kao ona?“. Prestani sa tim! Vreme je da počneš sebe da gledaš realno, racionalno i primetićeš i sama koliko si ti u stvari dobra i koliko možeš sebe da voliš.

Nije da te ovim putem odvraćamo od zdrave ishrane i vežbanja koje ipak pomažu da tvoje telo bude u formi i dobro funkcioniše, nije da te savetujemo da prestaneš da vodiš računa o sebi i svaki dan budeš u izdanju „kućna sramota“… Mi ti samo savetujemo da odahneš od opterećivanja i prepustiš se čarima onoga što ti zapravo jesi.

Moraš da znaš da je tvoje telo jedna ozbiljna i moćna mašinerija koja svakim danom, svakim satom, svakim trenom vredno radi i tako ti daje onaj najdragoceniji dar – život. Pa, vreme je da to i poštuješ i pre svega počneš da ceniš i voliš sve ono što se nalazi ispod „fasade“!

Svi mi često mislimo da je mnogo lakše ugojiti se nego smršati ali veruj nam da se nekima čini kao nedostižan cilj upravo suprotno. Pa ako spadaš u onu većinsku kategoriju, u one kojima je teže da smršaju, onda ne bi bilo loše da malo povedeš računa o ishrani kako ne bi organizam dodatno opterećivala naknadnim i rigoroznim dijetama i kako bi mu olakšala da nesmetano radi. U redu je da uživaš u kaloričnoj hrani i raznoraznim „zabranjenim voćkama“ ali onda se makar potrudi da sve to uneseš u sebe u dogledno vreme, do 18 sati posle podne i da tokom dana piješ dosta vode ili jedeš proverene sagorevače masti (limun, grejpfrut…).

I razmisli o tome koliko je tvoje telo sposobno. Ono ti daje mogućnost da hodaš, trčiš, igraš, plivaš i reaguješ vrlo brzo u situacijama koje to zahtevaju. Malo li je?

A onda još ako misliš da su tvoje butine ili ruke previše jake, ako mrziš to što nemaš ravan stomak ili ti se ne sviđaju šake, prsti probaj da zamisliš samo jedan dan bez tog dela tela koji ne voliš. Probaj i sigurni smo da ćeš se u momentu pokajati što si tako nešto i pomišljala. Treba da budeš zadovoljna onim što ti je dato, jer zapamti – to je ono što je samo tvoje i vreme je da ti to i zavoliš.

Naravno ono protiv čega ne možemo i ono što vremenom sve mi počinjemo da uočavamo u ogledalu jesu bore. Pa šta? Zar one ne nose uspomene našeg života? Ukoliko zaista iskreno razmisliš, videćeš da ti svaka od njih govori koliko si se osmehivala i smejala i uostalom koliko si uživala na suncu. Nemoj biti pesimistična. Te bore su dokaz vremena koje si proživela i da, biće ih još ukoliko nastaviš da da se raduješ i veseliš.

Nije potrebno dodatno objašnjenje da niko nije savršen.

Potrebno je samo da se ponekad podsetimo koliko vredimo i koliko smo srećni. Potrebno je da sebe volimo onakve kakve jesmo i onda će sve biti mnogo lakše.

Ako ne veruješ, probaj samo na jedan dan!

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!