Friday, August 14, 2020

Njegovo Visočanstvo – Karmin

by Ana Milovanović

Svakoga dana verovatno nanosiš karmin, a da li si se ikada pitala kako je on zapravo nastao i od čega je prvobitno bio sačinjen? Mukotrpna evolucija koja traje više od 5000 godina omogućuje ti da danas uživaš u svim njegovim blagodetima!

Nezaobilazan dodatak svakoj damskoj torbici je savakako ruž za usne. Danas je on dostupan i u najširem mogućem spektru boja, pa svaka pripadnica lepšeg pola može naći onaj po njenom ukusu. Ipak, to nije oduvek bilo tako.

Prema istorijskim podacima, prvi karmin nastao je čak daleke 3500. godine p.n.e. u doba drevne Mesopotamije, gde su žene na usne nanosile prah poludragog kamenja. Egipćanke su  kombinacijom joda, broma i morskih trava dobijale koralno crvenu boju usana, dok je u iste svrhe korišćena i kana. Najpoznatija medju njima, kraljica Kleopatra, da bi dobila zagasito crvenu boju usana, išla je do te mere da je za njeno postizanje mešala smesu od isitnjenih mrava i karmin buba. Tek od 16. veka, ruž dobija na većoj popularnosti uz njegovo propagiranje od strane kraljice  Elizabete I i počinje da se proizvodi od prirodnih sastojaka, kakvi su pčelinji vosak i biljno ulje. Ipak tokom 19. veka vladavine kraljice Viktorije, karmin dospeva na zao glas i biva totalno zabranjen. Sama kraljica ga je smatrala vulgarnim orudjem zavodjenja koje koriste isključivo prostitutke. Tokom svetskih ratova  ponovo dolazi do njegove upotrebe u antiratne svrhe, da bi konačno sve većim širenjem filmske industrije predvođene holivudskim glamurom karmin definitivno stao i ostao na tronu celokupnog make up-a.

Za najpoznatiju boju ruža, i dalje se smatra crvena, a za nju je svakako najzaslužnija Koko Šanel koja ju je proizvela još davne 1924. pa se ta boja i danas zove „Šanel crvena“.  Krajem 1940-ih usavršen je patent metalne tube ruža za usne, sa rotirajućim delom pogodnim za rukovanje, koji se u istoj tehnici pravljenja koristi i danas.

Dok su se ranijih godina dame ograničavale na sužen spektar boja ruževa, koje su se uglavnom svodruz za usneile na nijanse crvene, danas je u proizvodnji onoliko boja koliko se i zamisliti može. Takođe u upotrebi su matirani, sedefasti, hidrantni, kao i dugotrajni i vodootporni ruževi, o kojima su pripadnice prethodnih epoha mogle samo da sanjaju. Podrazumeva se da zbog specifične boje usana, neće svim damama podjednako stajati sve nijanse, zato je naša preporuka da se pre nanošenja karmina usne premažu balzamom a potom i tečnim puderom – kako bi se prikrila njihova prirodna boja. Obavezno se savetuje da se potom cele usne iscrtaju odgovarajućom olovkom, preko koje će tek doći karmin. Ovo omogućava da se dobije željena boja ruža, i da se zbog podloge u vidu olovke za usne, koja ne sme biti od jedne do dve nijanse tamnija od njega, boja zadrži duže na usnama. Mnoge glamurozne zvezde današnjice, karmin svrtavaju u sam vrh nanošenja šminke, i pre se odlučuju za isticanje usana nego očiju. Nekada paganski običaj, danas neizostavni deo šminkanja, evidentno je da je karmin kroz vekove bio i ostao  jedan od glavnih aduta ženskog zavodjenja, na koje muškarci nikada ne ostaju ravnodušni!

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!