Sunday, February 24, 2019

Astali ženski- bolesti ’adske

Žene na svojim radnim stolovima, pored telefonskog aparata, kompjutera, tastature, fioka i ličnih predmeta, imaju tri do četiri puta više bakterija nego li njihove muške kolege, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Arizona u Americi.

Dakle, iako smo nežniji, filigranskiji i „cvetniji“ pol, slatke naše, ipak, nismo i „mirisnije“, imunije i urednije od naših „jačih“ kolega, barem kada su u pitanju naša mikroradna mesta odnosno astali za kojima najveći broj nas provodi cirka osam sati dnevno u radu.

Istraživanje „higijene stolova“ distinktivno određeno polnošću, njihovih „gazda“, sprovodilo se u nekoliko stotina kancelarija diljem velikih industrijskih centara u Americi, kakvi su Njujork, Los Anđeles, San Francisko, Oregon i Vašington.

Kako veli, profesor Čarls Gerb sa Univerziteta Arizona, koji je bio na čelu ovog neobičnog projekta, on je pre sprovedenog istraživanja bio mišljenja da na muškim stolovima zasigurno, ima više bakterija. No, stvarnost ga je demantovala, jer žene ipak imaju više kontakata sa malom decom i češće drže hranu na stolu, dok je drugi njihov veliki problem – šminka.

Ova studija je pak, pokazala da su ženski astali, najčešće uredniji od muških, što, tvrde naučnici, nema nikakve veze sa bakterijama. Naime, profesor Gerb tvrdi da ono što uslovljava razmnožavanje bakterijica jesu pre svega ostaci raznih grickalica, kozmetike i kreme za ruke:

  • Kozmetičke torbice zajedno sa telefonima, ženskim torbama, a i kancelarijskim fiokama prava su legla bakterija – veli Gerb koji je došao do saznanja da 75 odsto žena u svojim kancelarijskim fiokama drži hranu.
  • Zaista sam se iznenadio kada sam video koliko hrane ima u ženskim kancelarijskim stolovima. Da umirem od gladi, znao bih gde prvo da potražim hranu – našalio se istraživač, podsetivši na  neka ranija istraživanja, koja su pokazala da površina kancelarijskog stola, ima i do 400 puta više bakterija nego WC šolja.

Ipak, da ne bi bili isuviše grubi i nepravedni prema nama „nežnicama“, istraživači sa Univerziteta u Arizoni, su istine i empirije, te „lepote koja spašava svet“ radi, priznali da najviše bakterija igde sakupljenih, ima na muškim novčanicima. Pretpostavljate i zašto, a ukoliko ne pustite mašti na voljicu! Takođe, ti isti muški novčanici, najčešće se drže u zadnjim džepovima pantalona, gde je uvek toplo i prijatno, što je odličan inkubator za sve vrste bakterija.

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!