Saturday, June 6, 2020

Top lista tegoba u drugom stanju

by TŽJ

Dakle, nije nego i ne zove se džaba drugo stanje! Budući da se tokom trudnoće menja fizionomija žene, te s toga i ne čudi što se povremeno sve mi pitamo, ukoliko smo dakako, bremenite, da li su neke stvari normalne. Najčešće jesu, a sve buduće mame, trebale bi znati i da postoji, svojevrsna „top lista tegoba“ koje se najučestalije javljaju kod gotovo svih onih koje imaju sreće da žive drugo stanje.

E, da ne biste bile u problemu i da se ne biste osećale ko u „nebranome grožđu“, pobrojaćemo, one osnovne muke koje moraš ili ćeš biti u prilci da osećaš tokom drugog stanja.

Vaginalni iscedak – prva i najčešća takva pojava. On je sasvim normalna pojava sve dok je beo i proziran. Kada ga jednom dobiješ, verovatno će te pratiti kroz celu trudnoću a možda i nakon nje. Ako primetiš da ima jaku boju, miris ili počneš da osećaš svrab, obrati se lekaru, obavezno. Tada, je najverovatnije u pitanju infekcija, koja zahteva lečenje.

Bol u leđima – može se pojaviti u bilo koje vreme, a isto tako i prestati. Najčešće se javlja zbog pritisaka na donji deo leđa.

Krvarenje iz desni – desni, kao i sluznica nosa postaju otečene, upaljene i sklone krvarenju zbog trudničkih hormona koji prouzrokuju nagomilavanje naslaga. Ako primetiš bilo kakve probleme sa zubima, odnosno desnima, poseti stomatologa! Zapušteni zubi mogu da budu izvor infekcija koje mogu da budu opasne i za majku i za dete!

Bol u nogama – možda ćeš povremeno osećati iznenadni oštar bol u nogama. Laganim vežbanjem, koje će ti preporučiti lekar koji ti vodi trudnoću, možeš sprečiti njihova nova pojavljivanja.

Konstipacija – creva u trudnoći zbog nekih hormona, umeju da se opuste i ulenje. Jedi što više vlaknastih namirnica, voća, povrća i pij puno vode, upravo da bi sprečila pojavu konstipacija.

Nesvest – može se dogoditi da tvoj mozak, povremeno ne dobije dovoljnu količinu kiseonika, što ćese manifestovati nesvesticom.

Hemoroidi – To su zapravo, proširene vene oko analnog otvora, odnosno anusa. Znaju da zadaju prilično velike probleme, jer su neretko vrlo bolni i mogu lagano da krvare. Najčešće nestanu nakon porođaja, baš kako su se i pojavili – iznenada!

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!