Thursday, August 13, 2020

Zablude o vodi i „baby“ kozmetici

by TŽJ

Iako je voda svakako, najomiljenije piće većine ljudi na planeti, iako voda poseduje ogroman broj kvaliteta i „vrlina“ koje blagotvorno utiču na ljudski organizam, iako se bez hrane može preživeti, barem tri nedelje u nemogućim uslovima, a bez vodice – ne, ipak svakodnevno ispijanje velikih količina vode neće pomoći vašoj koži da zablista, otkrili su nedavno naučnici.

Naime, za dobar ten ključna je ishrana bogata voćem i povrćem, a ne unos veće količine vode u organizam, pokazalo je istraživanje Britanske nutricionističke fondacije. Studija nazvana „Hrana za sve“ pokazala je da je za održavanje kože mladolikom i zdravom mnogo delotvornija uravnotežena dijeta i krema za sunčanje u periodu leta.

Samo ispijanje vode, naglašeno je u studiji nema nikakvog efekta na poboljšanje izgleda. Ipak, naučnici vele da je unošenje dovoljne količine vode svakako, osnova za celokupno dobro zdravlje, te samim tim i zdravlje kože. No, vitamini A, B, C i E, koje nalazimo u voću i povrću, ključni su za očuvanje ćelija kože. Nedostatak tih vitamina može da dovede do ozbiljnih kožnih oboljenja poput dermatitisa ili suve perutave kože.

Ali, ono što takođe, ne utiče na naše pokušaje da kožu podmladimo, jeste i korišćenje kozmetike za najmlađe, te smo tako sa primarnog „ića i pića“ – koje predstavlja vodu, došli i do teme primarne kozmetike u našim životima.

Naime, odrasli se vrlo često koriste tzv. baby kozmetikom zbog raznorodnih razloga poput voćnih mirisa i aroma u šamponima, lake razmazivosti finih ulja, primamljivih ambalaža, itd. Iako dečiji kozmetski proizvodi imaju šta da ponude, postoje i sastojci koji su neophodni odrasloj koži, a koje bebeći proizvodi ne sadrže. S toga stručnjaci upozoravaju da odrasli ne treba da koriste proizvode namenjene nezi mališana, jer oni ne štite kožu odstarenja, bora i štetnih sunčevih zraka.

Šamponi za bebe, obično su kombinacija šampona za kosu i gela za telo. Obično ih koriste žene koje često peru kosu jer vole njihovu blagost i uživaju u njihovim slatkastim voćnim mirisima. Međutim, ukoliko vam kosa zahteva poseban tretman, poput onog protiv peruti, za kovrdže i sl., dečiji šamponi to neće moći da vam pruže.

Vlažne maramice su postale omiljene među odraslima zbog jednostavnog korišćenja i mirisa. Iako njima može da se očisti telo, lice ili ukloni šminka, ipak bi trebalo izbegavati njihovo korišćenje na osetljivim područjima oko očiju jer dodatno isušuju kožu, vele dermatolozi.

Bebi ulja odlično vlaže kožu, uklanjaju šminku, pogodnasu za masažu, pa čak i kao sjajila za usne. Međutim, ona ne nude nikakav sastojak koji odstranjuje mrtve ćelije i nisu efikasna u borbi protiv starenja kože.

Dečije kreme za sunčanje, posebno su popularne među odraslima jer imaju visok zaštitni faktor , a nežne su za kožu. Ipak, pre nego li se odlučite za neku od njih proverite da li štite od UVA i UVB zraka. Jer što ste stariji, UVA zaštita vam je važnija. To je ono što nas štiti od bora. Dečiji proizvodi sa etiketom SPF 15 ili 25 obično ne sadrže UVA zaštitu. Zato treba pažljivo iščitavati sastojke na etiketama proizvoda ovog tipa, jer samo tri sastojka štite od UVA zraka – parsol 1789, titanijum-dioksid, te cink-oksid, tvrde biohemičari i dermatolozi.

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!