Monday, February 24, 2020

Crveni veš na Dan zaljubljenih – luksuz koji danas možeš sebi priuštiti

Filed under Moda i stil

by Ana Milovanović

Za koju god da se toaletu odlučiš tokom Dana zaljubljenih podrazumeva se da je crveni veš ispod obavezan, on će ti obezbediti sreću u ljubavi, a partnera kod kuće možeš sačekati i samo u njemu!

Crvena boja je prema raznoraznim tumačenjima boja sreće, ljubavi, strasti, uzbuđenja, hrabrosti, snage i pozitivne energije, koja će ti svakako trebati baš tokom ovog Dana zaljubljenih! Istorija je puna skandala vezanih baš za ovu boju, koja je prešla mukotrpan put da bi se kroz vekove probila do naroda, zato nije nimalo slučajno što je poželjan baš crveni veš kako tokom dočeka Nove godine, tako i tokom Dana Svetog Trifuna.

Prema nekim tumačenjima istorija crvenog donjeg rublja seže još u daleki i mračni srednji vek. Tada je bilo zabranjeno nositi crvenu odeću zbog sujeverja da je ona povezana sa zlim demonima, vešticama, magijom i krvlju. Baš kada je nešto zabranjeno rasplamsava najveću maštu, pa je i to razlog što je narod počeo nositi crveno, ali ne na odeći koja je vidna, već na vešu. Takođe su se pojavile pristalice ubeđenja kako ova boja ima izuzetno pozitivne karakteristike, a tome u prilog ide i činjenica da ljudi najpre uoče crvenu boju u „moru“ boja.

Pre pronalaska veštačkih boja, cvena se mogla dobiti jedino iz egzotičnih supstanci i tajnim tehnikama koje je samo nekolicina znala. Početkom XVI veka španski vojni osvajači otkrili su je na meksičkoj pijaci i doneli u Evroupu, nazvavši je “kosenila”, kojom je dobijana najjača crvena boja ikad viđena. Popularno nazvanu “kosenilu” preko dva veka po otkriću mnogi svetski naučnici nisu mogli otkriti da li je to bila biljka, životinja ili mineral. Najveći problem je nastao kada su Španci preuzeli monopol nad ovom nađenom bojom, kontrolišući njenu nabavku i čuvajući je toliko stotina godina, da je i njen sastav ostao nepoznat. Ovo je izazvalo zavist i nezadovoljstvo ostalih zemalja, koje su činile sve kako bi je se domogle. Pošto je putem krađa, špijunaža, gusarenja i sličnih aktivnosti dospela u ostale  zemlje, prodavala se po jako visokoj ceni. Misteriozna, retka i skupa boja u Engleskoj je tokom XVI veka bila zabranjena za nošenje svima osim kralju i kardinalu, a ukoliko bi se iko i usudio, to je smatrano direktnom uvredom i težnjom te osobe da i sama postane deo najuže kraljevske porodice. Vremenom se crvena širi na celo plemstvo, tačnijena bogataše koji su mogli da isfinansiraju ovaj luksuz. “Običan” svet će jako dugo ostati uskraćen za ovu boju, sve do nastanka veštačkih boja tokom XIX veka.

Današnji običaj nošenja crvene boje, a pogotovo crvenog donjeg veša sa prelaska stare u Novu godinu, kao i tokom dana zaljubljenih simbolizuje sreću i ljubav, a imajujući u vidu koliki je put crvena prešla da bi bila baš u tvojim rukama, ne ostaje ti drugo do da je obučeš i zagarantuješ sebi  ljubav bar tokom naredne godine! Srećno!!!

Maca peruvian

Comments

One Response to “Crveni veš na Dan zaljubljenih – luksuz koji danas možeš sebi priuštiti”

Trackbacks

Check out what others are saying about this post...
  1. PHILLIP says:


    CheapTabletsOnline.com. Canadian Health&Care.Best quality drugs.Special Internet Prices.No prescription online pharmacy. Low price drugs. Order drugs online

    Buy:Nexium.Actos.Lumigan.Valtrex.Retin-A.100% Pure Okinawan Coral Calcium.Arimidex.Synthroid.Zyban.Petcam (Metacam) Oral Suspension.Prevacid.Prednisolone.Human Growth Hormone.Accutane.Zovirax.Mega Hoodia….Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!