Saturday, July 4, 2020

Rukavice – detalj koji ne izlazi iz mode

Filed under Moda i stil

by Ana Milovanović

Ukoliko želiš da ostaneš primećena tokom narednih praznika neće biti dovoljno da budeš tek doterana i elegantna. Detalji su vrlo bitni, po njima si prepoznatljiva i što je najbitnije drugačija. Rukavice će ti dati dodatnu dozu misterioznosti koja će privući svačiju pažnju!

Istorijat rukavica datira jos iz praistorijskog vremena. Nosili su ih prvi pećinski ljudi kako bi se zaštitili od hladnoće, a tadašnji izgled bio je najsličnije današnjim zimskim rukavicama sa izdvojenim palcem. Njihova upotreba proširila se nakon normanskih osvajanja i engleskim dvorom. Plemstvo je tokom XII veka nosilo rukavice kao posebno obeležje. Uglavnom je njeno bacanje protivniku u lice značilo izazivanje na dvoboj. Takođe se smatralo teškom uvredom ukoliko bi jedan muškarac drugog simbolično „išamarao“ rukavicom. Vremenom one postaju nezaobilazan deo odevanja uz haljinu, tako da se nijedna otmena žena engleskog plemstva nije mogla pojaviti bez njih, naročito tokom vladavine kraljice Elizabete I. Kasnije one bivaju pristupačne i običnom, a ne samo „dvorskom“ narodu. U XVI i XVII veku rukavice su bile preterano ukrašene, korišćene su sve vrste tkanina i detalja poput čipke, svile, satena, kože, platna, ukrasnog veza, karnera, a neke su bile čak i obrubljene mnoštvom dragulja. Međutim tokom narednog veka ponovo je zavladao minimalizam a prednost je data praktičnoj primeni. U XVIII veku najzad je rešen i problem veličine – pošto su se pravile ručno, morao se probati veliki broj rukavica kako bi se pronašla baš ona koja odgovara. Najzaslužniji za modernizaciju njihovog krojenja, kao i za izrađivanje po veličinama svakako je Francuz Havier Jouvin, posle koga je svaka kupovina bila daleko jednostavnija.

Danas u moru različitih dezena i stilova u mogućnosti si da izabereš baš one koja ti odgovaraju. Čini se da rukavice nikada nisu ni izlazile iz mode, a najaktuelnije su tokom praznika. Ukoliko želiš da ostaviš dobar utisak, sada je pravi trenutak! Ako se opredeliš za nepogrešivu kombinaciju „male crne haljine“ ili bilo koje druge elegantne toalete, savršeno će ti pristajati duge satenske ili čipkane rukavice. Šik magazin saznaje da je tržište preplavljeno satenskim, dok prodavnice oskudevaju u čipkanim rukavicama, tako da sve one dame koje poseduju mamine ili bakine crne duge ili kratke rukavice od najfinije tadašnje čipke su u najvećoj prednosti. Ako si baš ti ta srećnica, ne ustručavaj se da ih iskoristiš i tokom pretstojećih praznika! Ukoliko pak ne nađeš čipkane i saten će učiniti svoje. Takođe za sve pripadnice popularnog „sexy urban look“-a postoji najšira ponuda kratkih i dugih rukavica sa zatvorenim ili otvorenim prstima, uglavnom izradjenih u koži, ali i u mnogim drugim materijalima i dezenima. Sive, crne, crvene, u kombinaciji kože i karnera, satenske, čipkane ili bilo koje druge, biće glavni hit. Bilo da želiš čizme i rukavice u kojima ceš izgledati kao da si iza lokala parkirala motor, ili da si u dugoj crnoj haljini i rukavicama poput Odri Hepbern, bitno je da se ti u tome dobro osecas, da ne preteraš sa detaljima i što je nabitnije DA SI TO TI!

Maca peruvian

Comments

7 Responses to “Rukavice – detalj koji ne izlazi iz mode”
 1. Minjica says:

  Molim vas,hitno! Gde mogu kupiti cipkane rukavice u Novom Sadu?? za nedelju dana mi je matura,i trebaju mi hitno! :@
  Ako neko zna,molim vas,javite! :) Pozdrav! :)

 2. admin says:

  pokušaj u radnjama gde se prodaje oprema za venčanja ili se makar kod njih raspitaj… i srećno :)

 3. Kokili says:

  Ima u Republicu…jako su jeftine i lepe!Kratke su 550din.a dugacke 750din.cini mi se!

 4. ANDJELINA says:

  DA LI I AKO DA KAKAV NAKIT IDE UZ KRATKE ČIPKANE RUKAVICE?

 5. admin says:

  šik magazin ti preporucuje da uz čipkane rukavice, koje su već vrlo efektan detalj, staviš samo minđuše. ako imaš neke koje podsećaju na one starinske (na klip) poput broševa, koje su naše bake nosile, sigurni smo da će to biti pun pogodak!

 6. Gordana says:

  Da li znate,gde u Novom Sadu mogu da se kupe,ovakve rukavice kao sto su na slici,ili bar slicne…?

 7. mia says:

  Imate u Jevrejskoj onaj butik sa bizuterijom, ne znam kako se tacno zove, ali potrazite tamo… :)

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!