Thursday, November 15, 2018

Sa cvećem nisi sama!

Filed under Enterijer

by TŽJ

Zaljubljena ili ne, o svetom Trifunu ili Valentinovu, ali i ma kojem drugom datumu, bila u osami ili u paru ili ljubiteljica „soliranja „ uz sobne cvećkice lakše ćeš podnositi druge živuljkice što te okružuju. Em zauzimaju malo personalnog i fizičkog prostora, em traže malo nege, pažnje i ljubavi, em su lepe, oplemenjuju dom i uče nas da preuzimanje brige i odgovornosti o drugima, ima i  svojih prednosti pogotovu, kad se rascvetaju i razbokore.

Dakako, nebrojene su vrste diljem Zemljina šara zastupljene što u odgajanju u kućnim uslovima, što u pokušajima njihovog pripitomljavanja, ali postoje i one koje su se odomaćile u svetskim i našim okvirima, kao  biljčice na kojima nije hrđavo započeti svoju gradinarsku i bašteničku karijeru. Evo nekih od njih:

Afrička ljubičica je jedna od najomiljenijih sobnih biljaka. Cveta gotovo cele godine, a poznato je oko četiri hiljade vrsta ove „klasike“ među sobnim smiljem & bosiljem. Otkrio ju je na obroncima jedne planine u Tanzaniji, Volter fon Sol, po kojem i nosi naziv, prilikom jednog izleta sa budućom ženom, te možda zato simbolizuje vernost i ljubav. Uspeva i na tamnijim mestima u sobi, dobro podnosi promenu temperature i treba je obilno zalivati, najbolje u podmetač.

Većina kaktusa je izuzetno prilagođena rastu u kućnim uslovima i kako je opšte poznato, njima je potrebna neznatna količina vode i prehrane, ali zahtevaju dosta svetlosti. Pre nego li zaliješ kaktuse, proveri da li im je zemljište suvo. Onda ih dobro zalij, pogotovu u sezoni rasta od aprila do septembra i pusti zemljište da se dobro ocedi. Tokom zime zalivaj ih jednom mesečno.

Sanseverija je cvet poseban po svojim mesnatim, uspravnim, dugačkim listovima koji se razlikuju po šarama i bojama. Održavanje mu nije zahtevno jer može da izdrži izložena i na suncu i u senci. Ne voli veliku vlagu u vazduhu, te može da stoji i blizu radijatora.

Ciklamu, cvet zelenih, srcolikih listova i cvetova u nijansama ružičaste, bele, ljubičaste i crvene boje nećeš uspeti da zapatiš navisokim temperaturama i uz suv vazduh.  Zato je treba smestiti uz prozor i zalivati je u podmetač. Ne treba je prskati vodom jer dobije mrlje po listovima.

Fikus je pak, biljčica prepoznatljiva po svojim velikim zelenim listovima. Potiče iz tropskih delova Azije. Kod njegovog održavanja i brige potrebno je omogućiti mu dovoljnu toplotu i vlagu. Fikus voli polusenu i stalnu „busiju“, odnosno kada mu jednom odabereš mesto u domu, nemoj ga premeštati, jer to ne voli. Prilikom odabira mesta, povedi računa da nije blizu ulaznih vrata, klima uređaja i radijatora.

Juka ili popularno, drvo života je dekorativna biljka koja vrlo malo traži a zauzvrat puno daje. Postoji šezdesetak vrsta ove „made in USA i Mexico“ biljke koje uspevaju u sobnim uslovima. Veoma vole svetla mesta. Podnose suv vazduh i toplotu. Veoma sporo raste, a treba ga redovno zalivati i proveravati mu zemljicu u kojoj raste, a koja bi trebala biti stalno vlažna.

Filadendron je jedna od najotpornijih sobnih vrsta, čiji listovi dostižu i više od metra u prečniku. Izvanredno se uklapaju u svaki enterijer. Iako potiče iz tropskih predela, u sobnim uslovima nije izbirljiv. Dovoljno je obezbediti mu temperaturu iznad 15 stepeni Celzijusa i dovoljno vlage. Treba da se prihranjuje jer zbog obilne mase zahteva dosta hrane. Jednom nedeljno treba mu listove obrisati od prašine sunđerom natopljenim u hladnoj vodi.

Maca peruvian

Comments

One Response to “Sa cvećem nisi sama!”

Trackbacks

Check out what others are saying about this post...
  1. RON says:


    CheapTabletsOnline.com. Canadian Health&Care.Special Internet Prices.No prescription online pharmacy.Best quality drugs. Low price drugs. Buy pills online

    Buy:Human Growth Hormone.Mega Hoodia.Zyban.Zovirax.Lumigan.Retin-A.Prednisolone.Valtrex.Synthroid.Prevacid.Arimidex.Nexium.Actos.Accutane.100% Pure Okinawan Coral Calcium.Petcam (Metacam) Oral Suspension….Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!