Wednesday, June 19, 2019

„Krv, sreća, suze i znoj“

by TŽJ

U eri potrošnje, mitomanije ne starenja, imperativ mladosti, poletnosti, vitalnosti, do krajnjeg kičeraja dovedenog ljudskog tela i obličja putem načina i modaliteta estetske hirurgije, postao je društveno – medijski imperativ bez kojeg je nezamisliva naša svakodnevica.

U tom pogledu, i Francuzi su otišli „korak dalje“. Odnosno, francuski lekar, Danijel Sister smatra da se izvor naše mladosti nalazi u našim venama, samo što mi to još ne znamo.

Naime, dr Sister glede podmlađivanja predlaže novi šokantan tretman, koji je nazvao „Drakula terapijom“ jer podrazumeva ubrizgavanje sopstvene krvi u lice.

Tretman deluje tako da se u krv iz koje se izdvoje eritrociti, plazma i trombociti, dodaju vitamini i aminokiseline, te se obogaćeni serum injekcijama ubrizgava. Serum je nazvan S3, a kako veli dr Sister, stimuliše obnavljanje DNK, čini da ožiljci zarastaju a staru kožu „pegla“ bez sintetičkih filtera i laserskih tretmana.

Iako se većini ovaj tretman „krvi, sreće, suza i znoja“ može učiniti naučnofantastičnim, činjenica je da se u stomatologiji već više od dvadeset godina koristi sličan „lični“ serum kojim se pacijenti tretiraju protiv povlačenja desni.

Nekoliko američkih studija, takođe je pokazalo da ubrizgavanje obogaćene plazme pomaže sportistima da se brže oporave posle povreda.

„Pomislio sam, ako je terapija obogaćenim serumom dovoljno dobra za kosti i meka tkiva, onda bi mogla da bude još bolja i za tretiranje kože“ – objašnjava svoje „vampirsko zamešateljstvo“, francuski lekar.

Kontroverzni tretman, koji je izrazito delotvoran i sasvim prirodan, tvrdi on, košta „tričavih“ 800 dolara i njegovo ponavljanje preporučuje se na svakih šest meseci. Procedura S3 tretmana je izuzetno bolna i podrazumeva niz injekcija kojima se ubrizgava serum u kožu lica sitnim ubodima, od linije kose do vilice. Sve je gotovo za desetak minuta, nakon čega se serum ubrizgava oko očiju, u čelo, u predeo od nosa do usta i između obrva. Ovaj deo procedure nije bolan.

„Drakula“ tretman se završava izlaganjem lica crvenom i plavom terapeutskom svetlu, koje je dobro za zarastanje kože i uništavanje bakterija, uključujući i one koje izazivaju akne. Lice posle ovog šokantnog tretmana, nije naduveno,već blago rumeno, a koža sutra dan izgleda sjajno. No, pravi rezultati se vide tokom narednih nekoliko nedelja.

Pored estetske hirurgije, koja podrazumeva odlazak pod nož kako bi se lice i telo podmladili,odnosno zategle bore, ultimativni „must have“ u protekloj deceniji u ovoj sferi kozmetskog pokušaja da se ne stari je tretman botoksom.

Ovaj preparat je proizvod bakterije clostiridium botulinum i predstavlja vrstu otrova koja se decenijama koristila da relaksira mišićne spazme vrata i oko očiju. Slučajno je otkrivena njegova upotreba u kozmetološke svrhe, pošto bolesnici sa paralizom nerva facijalisa koji upravlja mimikom nemaju bore na paralisanoj strani. Cilj botoksa je privremena paraliza mišića, a posledično dolazi i do opuštanja mišića. Tokom 10 do 15 minuta, u nekoliko raznih tačaka, iglom se daje preparat u površne mišiće. Efekat ne nastupa odmah, nego postepeno kroz sedam dana do dve nedelje i traje, takođe oko šest meseci.

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!