Wednesday, June 19, 2019

Brze dijete – brzi rezultati i čistiji organizam

by TŽJ

Iako je poznato da samo dugoročne dijete daju trajne rezultate, predlažemo ti brze, „ultra light“ dijete čiji cilj nije očiglednije mršavljenje, već prvenstveno vraćanje na liniju koju si imala pre nego li je pristigla sezona „zimskog sna“ organizma.

Nakon „ultra lajt“ dijeta osećaćeš se poletnije, snažnije, vitkije i lakše. Ukoliko je tvoj problem ipak teži od tri do pet kilograma, onda bi trebalo da razmišljaš o surovijoj dijeti, koja će probuditi tvoj uspavani organizam, poput čuvene „UN“-ove ili „South  beach“ ili dijete klinike „Mejo“, itd.

Prvo i osnovno prilikom „kvikić“ dijeta jeste da ne moraš da trošiš mnogo novaca na roaznovrsne preparate za mršavljenje. Naime, više od desetak uobičajenih proizvoda mogu da pomognu u borbi protiv gladi, a njih bukvalno u svakoj kući ima ili su nam i više nego li pristupačne. Reč je o namirnicama koje ubrzavaju metabolizam i pomažu pri skidanju kilograma – i to su jaja, mahunarke, kruške, cimet i vinsko sirće.

Umesto peciva izaberi jaja za doručak zbog visokog sadržaja proteina, koji će osećaj sitosti dugo zadržavati. Brojna istraživanja su pokazala da protein iz jaja blagotvorno deluje na šećer u krvi i sprečava želju za slatkim.

Malo je ljudi čulo za kolecistokinin, ali on je jedan od najboljih prijatelja u borbi protiv viška kilograma. Ovaj hormon smanjuje apetit prirodnim putem, a mahunarke ga poseduju u izobilju.

Kruške su pak, bogate vlaknima što mu dođe da su dakako, zdrave, ali i da dugo ostavljaju osećaj sitosti. Takođe, one sadrže pektin koji smanjuje nivo šećera u krvi i na taj način pomaže smanjenju apetita.

Male količine cimeta regulišu nivo insulina u krvi, koji je najveći krivac za osećaj gladi. Četvrtina čajne kašičice cimeta može da smanji nivo šećera u krvi, ali i holesterol. Dakako, samo u manjim količinama.

O koncu, vinsko sirće je sjajan proizvod koji daje osećaj sitosti. Acetatna kiselina u vinskom sirćetu usporava prolazak hrane kroz želudac, te se javlja osećaj sitosti. Dve- tri na „brzaka“

Hrana se uzima u pet obroka. Na samom početku se precizno odredi vreme obroka. Neka između dva obroka uvek prođu bar dva časa. Uz obrok jedozvoljeno piti vode ili nezaslađenog čaja. Svakog dana popiti pola litre jogurta, pojesti jednu veliku pomoranžu i supenu kašiku grožđica. Svaku od namirnica možeš jesti posebno ili možeš sve pomešati ili podeliti na pet obroka. Dijeta ne sme trajati duže od tri dana.

Dijeta sa povrćem

Trodnevna je i može se držati jednom mesečno. Obroci nisu striktno određeni, te možeš jesti kad god osetiš glad. Povreće koje treba uzimati tokom dijete može biti i bareno i sirovo od zelene salate, preko tikvica, plavog patlidžana, cvekle, paradajza, kupusa, šargarepe, crnog i belog luka, kelerabe, brokolija, itd. Dakako, čajavi i voda su dozvoljeni.

Dvodnevna dijeta

Tri puta dnevno popi šolju mleka i pojedi jednu bananu. Između dve dijete potrebno je da napraviš pauzu od najmanje šest nedelja. Ova dijeta pomaže da se oslobodiš osećaja naduvenosti i da očistiš organizam od otrova.

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!