Wednesday, January 16, 2019

I u gaće, ako treba

by TŽJ

Jedna od ne tako često pominjanih tema u našem dobu je i inkontinencija odnosno nemogućnost kontrolisanja mokrenja. Inkontinencija nije tegoba koja se u današnjici vezuje samo za stariju populaciju, već od nje obolevaju i mlađe osobe. Danas u svetu, od inkontinencije pati više od dve stotine miliona ljudi, u Velikoj Britaniji oko četiri miliona, dok u Srbiji „problem sa rajsfešlusom i brzinom“ ima svaki sedmi stanovnik.

Mlađe osobe od nje obolevaju mahom nakon porođaja ili kakve upale, dok se u starosnoj grupi od 50 do 59 godina procenat obolelih penje na 27 odsto.

Uzoroci inkontinencije mogu biti različiti, a zbog anatomskih razlika češće su pogođene žene. Tegoba se često javlja posle porođaja, ali i zbog gojaznosti. Dijagnoza se može postaviti vrlo brzo i lako, na osnovu razgovora sa pacijentom i jednostavnim, fizičkim pregledom.

Danas, postoji mogućnost da se pomogne ljudima koji pate od nekontrolisanog mokrenja – pre svega prevencijom nastanka inkontinencije (fizikalni tretman kod lakšeg stadijuma), i da im se pomoću kvalitetnih proizvoda omogući normalan život. Terapijsko- hirurške procedure, kvalitetna pomagala i sredstva za pomoć pri inkontinenciji trebalo bi da zaštite i neguju kožu i sluzokožu. Takođe, bitne su i promene životnih navika, te se preporučuju fizička aktivnost i promena režima ishrane. Redukciona dijeta daje brze i dobre rezultate, a među namirnicama koje svakako, treba izbaciti iz ishrane ukoliko ste u ovom problemu, nalaze se šećeri, masna i slana hrana, kofein, alkohol, belo brašno… S druge strane neophodno je da se pije 1,5 do 2 litre vode dnevno, osim u slučajevima kada osoba pati od noćne inkontinencije.

Mnogo veći problem je psihološke prirode jer se osobe sa inkontinencijom po pravilu osećaju zbunjeno i postiđeno. Više ne mogu da kontrolišu svoje telo, a teško se odlučuju na to da podele sa drugima svoje tegobe, pa čak i sa ličnim lekarom. To na kraju, može voditi i do osećaja isključenosti, te do znatnog smanjenja kvaliteta života osobe kojoj na taj način ne može biti pružena adekvatna pomoć.

Istraživanja pokazuju da samo jedna trećina osoba koje pate od ove vrste problema, potraži pomoć od svog lekara, iako inkontinencija predstavlja zdravstveni, higijenski, psihološki i socijalni problem. Obično se osobe koje pate od inkontinencije udaljavaju od okoline, gube radni elan i  samopouzdanje i ne žele otvoreno da pričaju o ovom problemu. Zato je vrlo bitno što manje tabuizirati ovu temu, otvoreno o njoj govoriti i podsticati ljude da slobodno govore o svom problemu.

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!