Thursday, August 13, 2020

Organizuj svoj cipelarnik!

by S. Bajović

Stiglo nam je proleće! Najzad! Posle duge i dosadne zime, konačno smo dočekale da skinemo debele čizme i duboke cipele. Vreme je da uskočimo u lagane cipelice, baletanke i prolećne patike. Zajedno sa sređivanjem ormana i garderobe, moraš srediti i svoj cipelarnik. Da se ne bi izgubila u “moru” obuće, dajemo ti uputstvo kako da i ovaj deo svog stana središ onako, kako se kaže – “cakum-pakum”.

Ostavi samo one koje zaista nosiš!

Sakupi sve svoje cpele na jednu gomilu. Detaljno pregledaj svaki par, a zatim ih isprobaj. Baci one koje su u toliko lošem stanju da ih ne vredi nositi kod obućara na popravku, a one koje i dalje ne nosiš, jer ti se ne dopadaju ili ti ne stoje- pokloni ih nekoj prijateljici ili ih odnesi u neku organizaciju, koja skuplja stvari za dobrotvorne svrhe.

Sortiraj ih prema sezoni (godisnjem dobu) i prilikama u kojima ih nosiš!

Sezonske cipele, kao i one koje trenutno najčešće nosiš, treba da staviš negde gde će ti biti “pri ruci”, tako da ne moraš da “kopaš” svaki put, kada budes htela da ih obuješ. Obuću koju trenutno ne nosiš, jer nije sezonska, stavi na najnižu ili, s druge strane, najvišu policu – neko slobodno mesto gde će biti na sigurnom do trenutka kada počneš ponovo da ih nosiš. Možeš ih složiti u njihove originalne kartonske kutije i skloniti ispod kreveta, a takođe u prodavnicama možeš pronaći i odgovarajuće kutije, kartonske ili plastične u koje ih sve možeš uredno složiti.

Zaštiti i sačuvaj!

Posebno obuću od osetljivih materijala (prevrnute kože, kože “egzotičnih” životinja, satena…), moraš dobro očistiti od prašine. Pazi da, kada ih slažeš, ne budu priklještene ili deformisane na bilo koji način. Pakuj ih zasebno, posebno pripazi na antilop obuću- ukoliko su ostavljene nezaštićene, vremenom mogu da izblede. Uvuci kaišiće i pertle. Nabavi plastične, ili još bolje drvene uloške za cipele koji čuvaju oblik i čvrstinu obuće. U kutije sa cipelama ili fioke, ubaci neki od osveživača koji upijaju neprijatne mirise ili eventualnu vlagu.

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!