Monday, February 24, 2020

Pristav’ ručak i ne beri brigu za pamet

by TŽJ

Istraživači i antropolozi tvrde da bi bez kuvanja prosečna osoba, trebalo da pojede oko pet kilograma sirove hrane da bi preživela dan. Dnevni unos voća i povrća, kao i ostalih „tračica“ majčice Prirode, u tom slučaju značio bi mraton od neverovatnih šest sati žvakanja dnevno.

Opšte je poznata činjenica, da je dodavanje mesa u dnevnu ishranu naših dalekih predaka, stimulisalo rast mozga i povećanje koeficienta inteligencije. Meso, budući da je koncentrisani oblik energije, značilo je ne samo rast mozga, nego li i kraj potrebe da se vas celi dani posvećuju tome dase zadovolji dnevna potreba za nutricijentima. Kao posledica ovog procesa u razvoju ljudske civilizacije, ostalo je više vremena za razvoj socijalne strukture čovekove.

Profesor antropologije, dr Ričard Rengam sa harvardskog univerziteta, veruje da razvoj mozga nije počeo samo promenom namirinica u našoj ishrani, nego se on menjao i sa načinom na koji su namirinice počele da se pripremaju.

„Smatram da je kuvanje najveći napredak u kvalitetu ishrane i razvoju čovekove strukture ličnosti u istoriji života koji mi poznajemo kao takav“ – veli dr Rengam i dodaje „Našim precima, hrana je verovatno, slučajno pala u vatru. Kako to slučaj i nalaže, otkrili su da je tako ukusnija i to je otvorilo potpuno novi smer za čovečanstvo. Zbog kuvanja, čovek je razvio manji probavni trakt, što je pak dovelo do uštede energije i veće stope preživljavanja“ – zaključuje harvardski istraživač.

Njegovo naučno i empirijsko promišljanje, deli i profesor dr Piter Viler, sa Univerziteta „Džon Mur“ u Liverpulu, tvrdeći da kuvanje sažima ćelije, što znači da naš želudac treba manje da radi da bi svario hranljive materije.

„To oslobađa energiju koja se može koristit za hranjenje i rast mozga. Povećanje zapremine mozga proporcionalno je smanjenju organa za varenje“ – navodi dr Viler. On, takođe tvrdi da nije nimalo čudno da je čovek, kao najpametnija vrsta na zemlji, ujedno i jedina vrsta koja je savladala i usavršila umeće kuvanja.

S toga domaćice naša, ne časi časa i ne beri brige, već se hvataj kutlača, pamet ima da tu vri k’o iz ekspres lonca!

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!