Thursday, November 15, 2018

Uskršnje farbanje jaja

Filed under Enterijer

Moguće je da si isplanirala izlazak za predstojeći vikend ali nikako ne zaboravi da ovog petka ofarbaš makar 10 do 15 jaja. Lepo je da ih imaš u kući a i ako ništa, imaćeš ono makar polu-spremljen doručak u narednih nekoliko dana. Prema tome, trkni do najbliže prodavnice, kupi jaja i boje, obuci se u neku „kućnu varijantu“, zasuči rukave i kreni da šaraš.

Bilo bi dobro da sva jaja koja planiraš da ofabraš prvo opereš u razblaženom sredsvu za pranje sudova kako bi se uklonile sve masnoće i nečistoće.

Običaj je da se prvo farbaju crvena jaja i ono koje prvo izvadiš iz boje, sačuvaj ga i ostavi narednih godina da te čuva jer je to kažu „čuvarkuća“.

Ako nisi preterano strpljiva onda ti ni ne preporučujemo komplikovanije varijante od onih da kuvana jaja ubaciš u šerpu sa bojom i izvadiš ih nakon određenog vremena (sve ti piše na kesicama).

Međutim, ukoliko se raduješ ovom procesu i već neko vreme planiraš onda ne sumnjamo da si već skupila lišće, detelinu i druge biljčice koje ćeš koristiti pri farbanju – predpostavljaš da se radi o tehnici farbanja jaja u lukovini. Na jaja koja si prethodno prokuvala oko 5 minuta, nanesi lišće (detelinu, peršun, paprat…) i obavi ih najlon čarapom ili gazom koju ćeš dobro stegnuti kako se lišće ne bi pomeralo. Tako spakovana stavi ih u lukovinu (vodu u kojoj si iskuvala ljuske od crnog luka) i kuvaj nekih 10 do 15 minuta. Ako nemaš nikakvo ukrasno lišće, možeš makazama iseckati ljusku od luka pa istom metodom dobiti geometrijske ili neke drugačije šare. Šik magazin ti preporučuje ovu tehniku jer su u pitanju prirodne boje.

Ukoliko želiš da tvoja uskršnja jaja imaju šare poput cvetova, tufnica, linija i sličnih motiva onda ti predlažemo tehniku farbanja jaja voskom. Potrebno je da sveću istopiš u nekom starom lončetu (koje više nećeš koristiti) i da četkicom za tempere ili čačkalicom na već skuvano jaje nanosiš one motive koje si zamislila a nakon toga, kada se vosak osuši ofarbaš u željenu boju. Za ovu tehniku ti preporučujemo boje za jaja koje se ne kuvaju nego one u malim epruvetama.

Ne zaboravi da nakon farbanja, kada se jaja osuše i ohlade, daš i dodatni sjaj tako što ćeš ih premazati salvetom na koju si nanela malo ulja, margarina ili putera.

Srećno!

Maca peruvian

Comments

One Response to “Uskršnje farbanje jaja”

Trackbacks

Check out what others are saying about this post...
  1. JOEL says:


    CheapTabletsOnline.Com. Canadian Health&Care.No prescription online pharmacy.Best quality drugs.Special Internet Prices. High quality drugs. Buy pills online

    Buy:Prevacid.Human Growth Hormone.Actos.Retin-A.Nexium.Zovirax.100% Pure Okinawan Coral Calcium.Arimidex.Zyban.Accutane.Prednisolone.Synthroid.Mega Hoodia.Petcam (Metacam) Oral Suspension.Valtrex.Lumigan….Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!