Sunday, February 24, 2019

Vežbati, vežbati i glavu sačuvati

by TŽJ

Svakodnevno bavljenje nekom fizičkom aktivnošću u trajanju od 30 do 60 minuta i redovni pregledi, glavna su preventivna mera u borbi protiv kancera dojke.

Statistika veli, da u Srbiji svake godine više od četiri hiljade žena oboli od raka dojke, dok se u Evropi registruju godišnje čak, 430.000 obolelih.

Gotovo deset odsto slučajeva raka dojke je, prema proceni stručnjaka, verovatno izazvano viškom kilograma i gojaznošću, koji su pak, najčešće, povezani sa fizičkom neaktivnošću. Sa 430 hiljada novih slučajeva koji se godišnje registruju u Evropi, rak dojke je najrasprostranjenija, ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najmanje trećina slučajeva raka dojke bi mogla da se izbegne, a to su dobrim delom oni slučajevi, koji su posledica viška kilograma i fizičke neaktivnosti. Stručnjaci upravo s toga i preporučuju polučasovnu ili jednočasovnu preventivnu „meru“ vežbanja, koja bi bila svakodnevna, da bi se predupredile moguće neželjene posledice u vidu brojnih obolenja, od kojih je svakako, kancer jedno od najopasnijih. Te fizičke aktivnosti ne moraju da podrazumevaju bavljenje maratonom ili plivanje, već mogu da se svode i na korišćenje stepenica umesto lifta, izlazak iz autobusa, stanicu ranije tokom povratka kući, kako bi se prošetalo i slično.

Prema statistikama od ove bolesti, svake godine umre više od 1600 žena. U više od 60 odsto slučajeva, bolest je otkrivena u poodmaklom stadijumu, kada je izlečenje gotovo nemoguće. Tek 24 odsto slučajeva se otkrije u ranoj fazi, kada je izlečenje skoro zagarantovano. U Srbiji svaka dvanaesta žena, a u Americi svaka šesta žena oboli od kancera dojke. Međutim, u Americi je tek kod svake pete žene, bolest otkrivena u poodmaklom stadijumu, dok se u Srbiji bolest najčešće kasno dijagnostikuje.

Pored redovne fizičke aktivnosti i koliko je to moguće i ostvarivo zdravog načina života, svaka žena bi posle dvadesete godine života, trebalo da jednom mesečno obavlja samopregled.

Žene do 40 godina, trebalo bi da obave jednom godišnje klinički pregled kod ginekologa i po potrebi ultrazvuk dojki. Svaka žena starija od četrdeset godina obavezno treba jednom u dve godine da obavi tzv. mamografski pregled, a nakon ulaska u petu deceniju života, savetuje se da se na taj pregled odlazi jednom godišnje.

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!