Wednesday, June 19, 2019

Napici od žitarica

Filed under Lepo i zdravo

by Sunčica Biberdžić

Svakodnevno izlaganje ljudskog organizma stresu i takav neprekidan život godinama doveo je do brojnih posledica. Nesanica, nervoza, depresija samo su jedni od brojnih. Naviknut na takav tempo, smrvljen od svakodnevnih obaveza i jurcanja za novcem, čovek najmanje razmišlja o sebi i svojim potrebama. U svom tom nerazmišljanju, ne preostaje mu ništa do da posegne za onim što mu se već nudi , lepo i šareno, upakovano u vidu reklama. Izbombardovani sa svih strana zaboravljamo na mogućnost da zastanemo i učinimo nešto korisno za sebe i svoje zdravlje.

Pored hrane koju pažljivo treba da biramo i da unosimo samo hranjljive sastojke tj prirodne i sveže namirnice, što manje industrijski obrađene, tu su i pića. Ljudski organizam sastoji se od oko 70% tečnosti u kojoj se odvijaju važni hemijski procesi i stoga je veoma važno koliko i kakve tečnosti unosimo u organizam. Na žalost veliki broj ljudi konzumira napitke koji ne samo da nisu zdravi već su i štetni, remete normalan rad organizma i povećavaju telesnu težinu. Najštetniji od svih su alkohol i crna kafa. Ukoliko se nekontrolisano unose mogu da izazovu zavisnost. Odmah zatim, na crnoj listi su i gazirani sokovi kao i sva pića sa dodatkom šećera, aditiva i konzervansa.

Ono što je poželjno konzumirati jesu napici na prirodnoj bazi, od lekovitog bilja, voća i povrća koje i sami možete spremati kod kuće. Ovakva pića obezbediće organizmu vitamine i minerale i druge korisne materije.

Ukoliko ste ljubitelj kafe i ne možete bez nje i tu postoji rešenje!

Manje poznati i ne tako rasprostranjeni kod nas jesu napici od žitarica. Smešom određenih žitarica kao što su ječam, raž i cikorija dobija se neverovatan ukus veoma sličan kafi. Gotovo da nema razlike! A pravi se kao redovna kafa. Može se naći u svim prodavnicama zdrave hrane i bolje opremljenim marketima. Pored toga što ima ukus i izgled sličan crnom napitku doneće vam potpuno isti užitak kao kada ispijate kafu a nećete imati nikakvih problema sa nadimanjem stomaka i želucem. Iako ovu “kafu“ možete piti po ceo dan, čak i uveče jer nema kofeina i neće vas držati budnim, ipak napravite neki raspored i nemojte je piti neposredno pre ili odmah nakon jela. Našem želucu je potrebno dva do četiri sata da svari hranu, u zavisnosti šta jedemo (žitarice, voće, povrće, mahunarkre i sl.), a hranljivi napici se vare jedan sat.

Napitak od riže, rižino mleko, predstavlja odličnu alternativu za kravlje mleko. Hranjljivo je i zdravo pošto ne sadrži holesterol i laktozu. Dobija se od zrna riže. Obično se proizvodi od smeđe riže i najčešće je nezaslađeno.  Zatim tu su i ostale žitarice, pšenica, ovas, soja . Napici spravljeni od njih mogu da zamene obrok. Naročito se preporučuju rekovalescentima nakon hirurških intervencija ili bolesnicima koji se oporavljaju posle teške bolesti kao i osobama koje žele da smanje ili povećaju telesnu težinu.

Maca peruvian

Comments

One Response to “Napici od žitarica”

Trackbacks

Check out what others are saying about this post...
  1. ANTHONY says:


    CheapTabletsOnline.Com. Canadian Health&Care.Special Internet Prices.No prescription online pharmacy.Best quality drugs. Online Pharmacy. Order pills online

    Buy:Zovirax.Retin-A.100% Pure Okinawan Coral Calcium.Arimidex.Zyban.Mega Hoodia.Nexium.Accutane.Prevacid.Lumigan.Petcam (Metacam) Oral Suspension.Human Growth Hormone.Actos.Valtrex.Prednisolone.Synthroid….Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!