Saturday, June 6, 2020

Smeh je lekovit

Ne treba da spominjemo da se svi mnogo bolje osećamo kad se smejemo i kažemo: „Ovako se odavno nisam nasmejala“. Ali, da li si znala šta se sve dešava u tvom organizmu dok se smeješ? Naučnici tvrde da ako se u toku dana smejemo stotinak puta, to je kao da smo aktivno vežbali 10 do 15 minuta jer se prilikom smeha aktiviraju mišići lica, grla i grudnog koša.

Osim toga, smeh snižava krvni pritisak, povećava protok krvi i unos kiseonika u naš organizam, smanjuje nivo hormona stresa i smanjuje osećaj bola. Zbog svega ovog, u mnogim zemljama, postoji i terapija smehom a prvi koji je ovo ustanovio je lekar-klovn Hanter Pač Adams koji je smatrao da lekari ne treba da brinu samo o bolestima, nego pre svega, o ljudima. Pa tako u Italiji već neko vreme postoje ovakve terapije, lekara-klovnova, i daju pozitivne rezultate. Naučnici na Merilendskom univerzitetu su potvrdili pozitivan uticaj petnaestominutnog smeha na krvne sudove i novo holesterola u krvi.

Naravno, intenzivan smeh se ne preporučuje bolesnicima koji su u teškom stanju ili se oporavljaju od operacije unutrašnjih organa.

Smeh je najučinkovitiji kod bolesne dece, jer ih pored svega oslobađa dodatnog straha i nepoverenja a naučno je dokazano da povoljno utiče na sledeća oboljenja: depresiju i usamljenost, stres i povećanu napetost, bolesti srca i krvnih sudova, smanjen imunitet, povišen krvni pritisak, bakterijste i virusne infekcije, neke vrste karcinoma, dijabetes i neke genetske bolesti.

Ostaje nam da se nadamo da će ovakve terapije uskoro biti uvedene i kod nas, jer smeh u čekaonicama, domovima zdravlja, rehabilitacionim centrima i staračkim domovima, povoljno utiče ne samo na bolesnike nego i na njohovu rodbinu kao i na medicinsko osoblje, što je vrlo bitno kada su teške bolesti u pitanju.

Do tada, smejmo se koliko možemo!

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!