Saturday, June 6, 2020

Bebe i voda

Filed under Porodica

Istina je da je deci kao i svima uostalom, voda vrlo značajna za sve funkcije u organizmu, počevši od disanja, varenja i regulisanja telesne temperature pa sve do prenosa hranljivih materija do svih ćelija u orgaizmu.

Ipak postoje dvoumljenja oko toga da li je bebama potrebno dodatno davati vodu. Osnovni podatak je da majčino mleko sadrži 88% vode pa je time zadovoljena i potreba za tečnošću bebe kao i sve nutritivne potrebe. Prema tome, u idealnim uslovima, bebama u prvim nedeljama i mesecima života nije potrebna dodatna tečnost, naravno, ukoliko pedijatar nije drugačije savetovao. Jer davanje vode bebi, kada za to ne postoji određeni razlog, može da dovede do stvaranja nepravilnih navika kod bebe kao i do smanjenja zaštitnih svojstava i nutritivnih vrednosti majčinog mleka, a to je povezano sa učestalijom pojavom novorođenačke žutice.

Stručnjaci kažu da treba sačekati da beba napuni šest meseci, i tek onda bi trebalo ograničiti količinu vode na nekoliko mililitara, nekoliko puta u toku dana. Takođe, preporučuje se davanje nekoliko kapi nakon obroka, ali nikako pre, kako se beba ne bi osećala sito ili naduveno.

U situacijama kada je beba dehidrirana usled povraćanja i dijareje, ima povišenu temperaturu ili je u sredini gde je toplo, najbolje bi bilo posavetovati se najpre sa pedijatrom oko količine dodatne vode jer je stomak bebe još uvek mali pa osim smanjenja prostora za mleko, voda može da prouzrokuje dijareju ili neke druge poremećaje.

Ukoliko beba koristi adaptirano mleko, za pripremu se preporučuje flaširana voda, sa niskim procentom minerala (i naravno, negazirana). Iako neke mame koriste i prokuvanu vodu iz česme, mnogo je sigurnija flaširana jer u nekim regionima voda može da sadrži sastojke koji se čak ni prokuvavanjem ne mogu odstraniti.

Maca peruvian

Comments

One Response to “Bebe i voda”

Trackbacks

Check out what others are saying about this post...
  1. Webmaster says:

    Hello! Please e-mail me your contacts. I have a question

    Thank you!!!…Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!