Saturday, May 26, 2018

Problemi sa probavom?

Loše životne navike, a ponajviše nepravilna ishrana mogu uzrokovati probleme sa probavom. Nadutost stomaka, zatvor, pa i višak kilograma zbog usporenog metabolizma samo su neki od problema koji se mogu javiti. Rešenje problema je u najvećem broju slučajeva uvek u nama, ali poneki savet nikada nije na odmet. Još kada je proveren…

Ishrana

Na vašem svakodnevnom meniju morali bi se naći probiotički proizvodi koji smanjuju rizik od širenja loših bakterija i sindroma iritiranih creva. Oni smanjuju nadutost, a pomažu i uklanjanju toksina iz organizma. Osim konzumiranja probiotika, iz ishrane treba izbaciti šećer, belo brašno, alkohol i ugljene hidrate, a treba smanjiti i unos crvenog mesa, naročito ako je pečeno. Žitarice od celog zrna, mahunarke (zbog vlakana), voćni kompoti i kuvano povrće takođe se moraju naći u svakodnevnoj upotrebi. Zeleni čaj, osim što je dobar kao antioksidans, štiti od karcinoma creva i želudca, dobar je i u regulaciji varenja.

Navike

Na žalost, lična lenjost još jedan je od čestih uzroka problema sa probavnim sistemom. Ne odgađajte odlazak u toalet i pražnjnje creva. Na taj način se stvaraju svi preduslovi za zatvor. Čak i zadržavanje gasova vremenom postaje jedan od tih preduslova. Stres je takođe odličan za uzrokovanje problema sa probavom. Dokazano je da kod stresnih situacija dolazi do grčenja creva i stomaka, što na duže staze i kontinuirano usporava probavu i izaziva nadutost. Loše efekte imaju i pušenje i alkohol. Fizička aktivnost, makar pola sata šetanja dnevno odlična je prevencija, i za probleme sa probavom, ali i celokupno zdravlje vašeg organizma.

©Magazinzazene.com

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!