Saturday, July 4, 2020

Pravilna nega kože lica – za sve tipove!

Za zdravu i blistavu kožu lica najvažnija je pravilna nega. Postoje različiti tipovi kože i upravo zbog toga ne postoji jedan univerzalan savet za sve. U zavisnosti od toga da li vam je koža lica suva, masna, mešovita ili samo osetljiva, zavisiće i tretman koji ćete primeniti. U tekstu koji sledi pripremili smo vam nekoliko osnovnim pravila za ispravnu negu kože lica – kojem god tipu pripadali..

Suva koža

Za čišćenje i negu suve kože lica najefikasnije su kreme i preparati (tonik, mleko..) kremaste strukture, kao i oni na bazi ulja koji će obezbediti ćelijama kože dovoljnu količinu lipida. Što se tiče tonika on nikako ne bi smeo da sdrži alkohol jer dodatno isušuje kožu. Piling je poželjan kod svakog tipa kože lica, a za one sa suvom kožom dovoljan je jedan tretman nedeljno.

Masna koža

Za čišćenje masne kože idealne su kreme i preparati penaste strukture. Nemojte koristiti sapun za umivanje, već antibakterijske gelove jer će oni smanjiti broj bubuljica i iritacije lica. Takođe, obratite pažnju na to da preparati uvek budu Ph neutralni. Piling lica je potreban dva do tri puta nedeljno.

Mešovita koža

Ovde doslovno morate učiniti nemoguće – nahraniti kožu, a ne izmastiti je. Mešovita koža lica se čisti ph neutralnim losionom, a za osetljivije delove na kojima se pojavljuju mitiseri, bubuljice, upale.. koristite tonik za mešovitu kožu (nos, brada, čelo). Međutim, ovaj tonik ne nanosite na obraze i vrat. Za T zonu koristite masku za masnu kožu, s tim što ćete je, naravno, naneti samo na T zonu.

Osetljiva koža

Za lice sa osetljivom kožom svi preparati moraju biti na bazi umirujućih sastojaka. Najbolji su oni koji sadrže beli čaj, mineralnu vodu i nemaju nikakve aromatične dodatke. Osetljiva koža je ponekad toliko problematična da do reakcije može doći čak i pri kontaktu sa vodom kojom se umivamo. Zato uvek treba koristit blage, ph neutralne i bezalkoholne losione, tonik, mleka i gelove za čišćenje kože lica.

Stara koža

Za kožu lica kod dama u godinama potrebno je malo posebne nege. Proizvodi bogati proteinima, kao i oni sa dodatkom soje, a sa efektom zaglađivanja kože lica (jer su ipak bore naše najveće neprijateljice) najbolji su izbor za negu lica starijih žena.

©Magazinzazene.com

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!