Saturday, July 4, 2020

Usne – zimska nega

Usne su najizloženiji i najugroženiji deo vašeg lica tokom oštrih zimskih hladnoća. U njima nema lojnih žlezda i zato je veoma važno dobro ih hidrirati i obezbediti zaštitu za hladne dane. Pre nego ispucaju i počnu da bole…

Pijte dovoljno tečnosti

Hidratacijom celog organizma, hidriraćete i vaše usne. Iako se savetuje da tokom hladnijih zimskih dana pijemo više vode nego obično, čak tri do četiri litra dnevno, nastojte da voda ne bude jedina tečnost koju ćete unositi. Pijte prirodne biljne čajeve, najbolje zeleni, indijski ili crni. Obavezno pijte sokove od sveže ceđenog voća i obezbedite dovoljno vitamina E.

Mali trikovi

Osim hidriranja postoji još nekoliko korisnih trikova kojima ćete sprečiti pucanje usana.

Nanesite na usne malo kreme za babe, a zatim je blago utrljajte toplim peškirićem. Nakon toga na usne nanesite malo bejbi losiona i odradili ste odličnu prevenciju za zimu koja vas čeka sa druge strane vrata. Mnoge od nas posegnu za vazelinom da bi zaštitile usne od sušenja i da bi im dale jači sjaj. Međutim, on nije tako sjajno rešenje, jer usne od duže upotrebe vazelina potamne.

Najbolji način da zaštitite usne od hladnoće jeste da joj se ne izlažete. Ipak, kako ste normalna i socijalizovana osoba sasvim je logično da nećete provesti celu zimu zatvoreni u četiri zida vašeg doma. Prvo što morate uraditi jeste da nabavite dobar balzam za usne. Vaš karmin za svakodnevnu upotrebu mora imati bar 15 SPF (faktor zaštite) da bi ste zaštitili usne od hladnoće, vetra, Sunca i zagađenja.

Šta možete uraditi na zaštiti usana u svom domu? Zimi je čak i u zatvorenom prostoru vazduh suv, naročito zbog grejanja. Savet, čaša vode na radijatoru koju ćete menjati jednom dnevno učiniće da vazduh u sobi bude vlažniji, a samim tim će i vaše usne imati više vlažnosti.

Loše navike su najgori prijatelj našeg zdravlja. Alkohol i cigarete isušuju usne, zato bi bilo dobro ili da ih izbegavate ili da uvek sa sobom nosite balzam za usne. Dobra mera prevencije je i mazanje usana masnom kremom za bebe pre spavanja i ujutru nakon što operete zube. Najgore što možete učiniti za vaše usne jeste da ih pređete jezikom. Iako vam se čini da ste time otklonili problem istina je da su takvi rezultati kratkotrajni. Lizanje samo još više isuši usne.

Dobar način da sačuvate usne od sušenje jeste i da ih hidrirate kesicom skuvanog crnog čaja. Čaj skuvajte u decilitar vode, a kesicu držite na usnama nekoliko minuta.

©Magazinzazene.com

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!