Thursday, August 13, 2020

Sve o keteringu

Oni koji uživaju u planiranju, biranju hrane i pića za određenu prigodu, i zaista žele da se bave ketering servisom, trebalo bi da znaju da pokretanje ovog biznisa ima svoje prednosti. Istraživanja su pokazala da stopa uspešnosti keteringa može biti mnogo veća nego kod restorana. Glavni razlog jeste to što su opšti troškovi mnogo manji, a zaposleni su potrebni samo onda kada postoji neki planiran događaj.

Nekoliko korisnih saveta za one koji žele da se bave keteringom, ili pokrenu svoj ketering biznis

1.       Sticanje iskustva

Ukoliko osoba razmišlja da se bavi ketering biznisom, najpametnije bi bilo krenuti od početka. Stoga, najbolje je početi kao server. Najpre zbog toga što uspešne agencije uvek traže vredne i predane radnike, zatim zbog sticanja iskustva i veština, ali i zbog toga što nakon upoznavanja sa tim kako sve funkcioniše lakše je doneti odluku da li je to nešto čime zaista želimo da se bavimo. Takođe, pružiće nam uvid u sam posao, i kako izgleda biti ugostitelj, da je to posao koji podrazumeva dosta fizičkog napora i stajanja na nogama.

2.       Prostor za rad

Kada odlučite da ste spremni da se bavite keteringom, sledeće što bi trebalo da uradite jeste da pronađete prostor za rad. Ketering usluge ne možete pružati iz sopstvene kuhinje. Zato je najbolje iznajmiti opremljenu kuhinju sa dozvolom.

3.       Određivanje cene

S obzirom na to da je ketering biznis, kao i svaki drugi, postojaće određeni profit ali i gubici. Pre nego što odredite cene svojih usluga, bilo bi dobro napraviti malo istraživanje o konkurenciji, o njihovim cenama i uslugama. Najbolji način za definisanje cena, jeste ukoliko uzmete u obzir koliko sati vam je potrebno za određeni deo posla.

4.       Oprema

Kada je oprema u pitanju, dobra vest je što ne morate odmah sve da kupite. Za početak, određene stvari se mogu iznajmiti. Obraćajte pažnju na to šta vam je sve bilo potrebno za neki događaj, i tako ćete vremenom kreirati svoj inventar.

5.       Osiguranje

Još jedna bitna stvar koja se često previdi jeste osiguranje. Pored dozvole za rad, potrebno je imati i osiguranje koje će pokriti klijente, goste i sve one koji eventualno mogu biti oštećeni vašim uslugama.

6.       Širenje mreže saradnika

Kao neko ko se bavi uslužnom delatnošću, često ćete biti angažovani od strane onih koji se bave planiranjem događaja raznih vrsta. Sarađujte sa njima, i gradite pozitivne odnose. Nekada čak ponudite i određeni popust, na taj način ćete pokazati dobru volju. Sigurno ćete ući u uži izbor kada ketering usluge budu potrebne, jer ćete delovati kao da znate sve o cateringu.

7.       Reklamiranje

Reklamiranje je uvek dobar potez. Za početak, za to mogu poslužiti socijalne mreže, poput Tvitera i Fejsbuka, koje su vrlo popularne ali i besplatne. Neka vam služe kao odskočna daska, gde ćete se prikazati kao ekspert pružajući korisne savete.

8.       Udruženja i asocijacije

Učlanjivanje u razne grupe, uvek su dobar način za učenje novih veština i trikova, kao i upoznavanje renomiranih agencija.

9.       Fokus i stil

U ovom poslu, kao i svakom drugom, veoma je bitno odrediti stil, i ostati fokusiran. Najgore što možete da uradite, jeste da se predstavite kao agencija za sve i svakog. Zato, odaberite svoj stil, u kojem ćete biti besprekorni i koji će ujedno biti vaš pečat. Klijenti će to ceniti.

 

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!