Friday, August 7, 2020

Paelja, gastronomski doživljaj Barselone

Magična Barselona, zakuvana melodijom vekovnog umetničkog razvoja i začinjena temperamentom i duhom koji privlači i na koji se teško ostaje imun, mami uzdahe generacijaturista, koji svake godine posete Barselonu.

Barselona je najznačajniji administrativni, kulturni i ono što je najbitnije – umetnički centar pokrajine, Katalonije, a koja sasvim logično prednjači u odnosu na druge turističke destinacije u Španiji, zahvaljujući što svom povoljnom geografskom položaju, što bogatoj istoriji, hrani ili arhitekturi koja je specifična za Barselonu.

Barselona je više od „Barse“ i Lea Mesija, pa su tako pomenutiduh Španije i povoljna mediteranska klima omogućili nastanak harmonijemirisa i ukusa,koju možete okusiti u nekoj od brojnih taverna u Barseloni, a pri čemu je hrana samo delić onoga što put u Barselonu pruža.

paelja barselona
 

ŠPANSKA KUHINJA NA KATALONSKI NAČIN

Drugi najveći grad u Španiji, Barselona, je prava gastromonska prestonica Španijei Katalonije, u kojoj su najčešće spremaju specijaliteti od morskih plodova i pirinča, meso i živina, koje se fenomenalno uklapaju uz lokalno voće, Katalonije.

Za ljubitelje hrane u globalu, španska kuhinja je nešto posebno a opet raznovrsno. S’ obzirom da se kaže da se u svakoj regiji Španije, drugačije kuva i da španska kuhinja sadrži ponešto iz svih svetskih kuhinja, Španci ipak vole da kažu, da ona sadrži samo ono najbolje. To je upravo jedan od razloga zašto je Barselona primamljivahedonistima i onima koji uživaju u hrani, pa slobodno možemo reći da je Barselona stvorena za „putovanje stomacima“.

Španska vina su nadaleko poznata, pa u Barseloni probajte lokalna katalonska vina uz najkvalitetnije svinjsko meso, koje je glavni produkt uz ribu i zauzima obavezno mesto trpezi u Kataloniji.

Paelja je najtipičnije špansko jelo, pa je time obezbedilo sebi titulu, kao nešto što se mora probati ako se putuje bile gde u Španiju, međutim do trenutka kada se bude ostvarila npr.poseta Barseloni, napravite sami paelju i uživajte. Paelja je osmišljena u regiji Albufera, da bi u potpunosti zaživela u u oblasti Valensija, pri čemu je i ponela naziv „paella a la Valenciana“. Neizostavni i ključni sastanak paelje je šafran.  Ako vas zanima kako napraviti paelju, pogledajterecept za paelju na kraju teksta o Španiji.
 

ŠTA VIDETI U BARSELONI?

Grad u kome se dočekivao Kristofer Kolumbo sa svojih putovanja, pored Pariza,Barselona je verovatno najromantičniji grad na svetu, a njen neverovatni izgled kojeg karakterišu bajkovita arhitektonska zdanja Antonia Gaude, ostavljaju neizbrisiv pečat u turističkom oku.

Bilo da je u pitanju party putovanje u Barselonu ili neki drugi vid posete Španiji, morate videti Trg Katalonije, prelepu Barselonetu posutu peskom obale Sredozemnog mora, zatim šetalište Ramblas, Španski Trg, Hram Svete porodice (La Sagrada Familia) koja je pod UNESCO-vom zaštitom kulturne baštine. Iako je barselona više od fudbala, svakako bi trebalo iskoristiti priliku da se poseti najveći stadion u Evropi, Kamp Nou.
 

RECEPT ZA PAELJU

Paelja je najtipičniješpansko jelo, pa ukoliko želite da osetite duh španije i španske kuhinje, možda je najbolje da počnete upravo od paelje. Recepti se razlikuju, a ono što je svakako karakteristično jeste da vam je pre početka pripreme, neophodan odgovarajući sud po kome je ovo jelo i dobilo ime, taj sud mora biti dovoljno širok poput većeg tiganja, ali ipak dovoljno plitak.

Najrpre pripremite sastojke, pa između ostalog piletinu iseckajte na manje komade i dagnje pre kuvanja dobro očistite. Iseckajte stabljike celera i papriku, a jako sitno iseckajte i crni i beli luk. Boraniju takođe iseckajte na manje komade i odmah prokuvajte sa graškom.

Podgrejte ulje i u njemu ispržite piletinu dok ne dobije boju, a zatim ga čuvajte u vatrostalnom sudu ili ga jednostavno držite na toplom. Ulje koje vam je preostalo nakon prženja piletine iskoristite da propržite beli i crni luk, celer, papriku i unapred oguljen a zatim i iseckan paradajz.

Zalijte vodom i sve zajedno prokuvajte. Ovakvom sosu dodati piletinu, kozice bez glave, dagnje, škampe i plodove mora, artičoke iseckane na četvrtine, boraniju i grašak. Svu tu smešu prelijte vinom, i začinite vegetom, šafranom, solju i biberom.

Celokupan produkt kuvajte još nekih 15ak minuta bez mešanja u poklopljenoj posudi i laganoj vatri, a nakon toga dodajte i obareni pirinač i peršun i sve zajedno još malo prokuvajte. Paelju poslužite uz malo izrendanog parmezana.

Sastojci za 6 do 8 osoba:
 • 200g paradajza
 • 450g graška
 • 100g boranije
 • 150g pirinča
 • 230g crnog luka
 • 150g artičoka
 • 250g crvene paprike
 • 100g celera
 • 200g piletine
 • 300g kozica bez glave
 • 150g škampa (celih)
 • 300g smrznutih plodova mora
 • 200g dagnji
 • 100ml maslinovog ulja
 • 2-3 čena belog luka
 • 1 kašika naseckanog peršuna
 • 1 kašika vegete
 • ½ kašičice šafrana
 • So
 • biber
Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!