Thursday, August 13, 2020

Zašto žene veruju horoskopu

zasto zene veruju u horoskop

„Hej, čujem imaš novu devojku?“

„Da, odnedavno.“

„Pa divno, a čime se bavi.“

„Studira, apsolent.“

„Studira, pa super. A šta je u horoskopu?“

„Vodolija, ako se ne varam.“

„Hm. Vodolija. A ti si beše rak? Pa ne znam baš, vodolije i rakovi se nikako ne slažu. Znaš, ti si vodeni znak, tebi treba žena u zemlji, da je napajaš, da te treba kao zemlja vodu. A vodolije su vazdušni znak, voda samo prolazi kroz vazduh, on je ne primećuje.“

Nakon ovakvog razgovora, možete se zapitati samo jedno pitanje: da li je moguće? Da li je moguće da je toliko prosto, da treba samo spojiti znakove jedne sa drugima kao na dečijem testu o južnom i domaćem voću i tako odrediti idealnog partnera za sebe. Međutim, ne. Nije toliko prosto. Jer kad svojoj sagovornici kažete da se nikada niste sa nekim tako dobro slagali,  usledi potpitanje: a jel znaš možda šta je ona u podznaku? Za divno čudo, iako skeptik, izbacuješ informaciju koju si nekim čudom upamtio – da je devica.

E, to je već druga priča. Jer, eto zemlje u podznaku, tu mora da je podznak preuzeo glavnu ulogu. Eto i pomirenja jedne astrološke nemogućnosti i prakse koja govori suprotno. Da nije bilo famoznog slaganja u podznaku, onda bi se sigurno ispostavilo da je tog dana kada ste se upoznali Venera bila u konjukciji sa Mesecom (očekujem osmeh iskusnih astrologa jer ovako nešto verovatno ne postoji) pa je to tajna uspeha vaše inače nemoguće veze. U redu je.

 

Dnevni horoskop i karakteristike horoskopskih znakova

Horoskop za mnoge znači čitanje par stubaca onih vračanja iz dnevnih novina koja vam predviđaju hoćete li danas upoznati neku pažnje vrednu osobu i savetuju vas da obratite pažnju na zeleno svetlo dok prelazite ulicu. Svi se tome podsmevamo, ali mnogi od nas koji se smeju ipak pročitaju. Pre svega, zato što sve stane u dve rečenice, pa ne košta mnogo vremena. I niko posebno ne veruje, ali ako ima zanimljivog poznanstva u najavi, svi ćemo obratiti naročitu pažnju sa kim se rukujemo. I u startu, daćemo bar malu šansu tim novim osobama u našem životu. Eto,  na kraju horoskop ipak ima veze sa našom sudbinom, bilo da je čita ili je kreira.

Međutim, za prave posvećenike, (to, što ih ima mnogo više među ženama nego među muškarcima je možda slučajnost, a možda je reč i o složenoj psihološkoj diferenciji između polova o kojoj bi reč trebalo prepustiti stručnjacima) dnevni i nedeljni horoskopi su neozbiljna sprdnja. Jer, horoskop je nešto mnogo više od praznog lupetanja o eventualnim mogućnoti da vi i svi rođeni u vašem znaku danas dobijete probleme sa probavom. Za njih, horoskop je nauka o ličnosti, bar u ravni ako ne i iznad psihologije, način da upoznate sebe i druge na najprecizniji način. Ta nauka je drevna i ozbiljna, traži vremena da se savlada a onda počinje  da daje rezultate. Kako se naučno ne da dokazati, a poklonici tvrde da je iskustveno toliko puta proverena, astrologija se pretenduje smestiti u rang „ozbiljnih“ religija, koje isto tako ne nude dokaze a traže slepu veru. Štaviše, pokušajte otvoreno priznati maminoj koleginici da prezirete horoskop u koji ona polaže sve svoje duhovne energije, i pokušajte mirno da zaspite nakon što ste učinili takvo svetogrđe jednoj čestitoj ženi.

horoskop za zene

 

Vera u horoskop je vera u sudbinu

Pitanje vere u horoskop ima veze sa starim, biblijskim pitanjem: treba li verovati u sudbinu. Biblija odgovara odrično, pa samim tim i veru u horoskop svrstava u retrogradne, paganske sklonosti kod ljudi. Ako je sve određeno položajem zvezda, onda se sa čoveka skida svaka odgovornost za njegovu sudbinu, bilo za dobre, bilo za loše stvari koje mu se dešavaju.

Istorijska istraživanja pokazuju da je vera u horoskop, u nekom njegovom vidu, stara koliko i civilizacija. Zagledanost čoveka u nebo i traženje odgovora od njega karakteristika je i religije i astrologije, s tim što jedni odgovore trađe kroz molitvu a drugi kroz pokušaje da racionalnim, specifnim asortimanom ezoteričnih znanja proniknu u tajne neba, dešifruju zapisano i otkriju šta ih može očekivati u životu.

 

Način da upoznamo sebe

Po strani sudbina i predviđanje poput onog da li ćemo u drugoj polovini dana upoznati zgodnog crnog muškarca. Po strani to što je zaista utisak da je kod žena vera u horoskop prisutnija nego kod muškaraca (ipak, istraživanja koja pokazuju da čak 75 posto ljudi čita horoskope ukazuju da astrološka opsesija prevazilazi polne granice). Ono što je posebna draž upoznavanja sa horoskopskim znacima jeste način da definišemo sebe. Možda i najlakši od svih načina.

U pitanju je ona strana astrologije koja obuhvata i pisanje natalnih karti a koja se bavi određivanjem karaktera osobe u odnosu na datum njenog rođenja. Stvari, kao što je poznato, tako stoje da je svakom od nas izuzetno teško da definiše svoje osobine kao nešto kruto određeno, kao što nam je teško i da upoznamo sebe do kraja. To je trenutak kada horoskop deluje spasonosno.

Jednostavno, svaki horoskopski znak obuhvata određen, ali i dosta širok spisak osobina. Kako svako ima i znak i podznak i kako je moguće uticaj te dve stvari kombinovati po potrebi, volji i želji, svako se uspe i pronaći u velikom broju onih osobina koje su karakteristične za njegov znak i njegov podznak. U znaku smo introvertni, u podznaku ektrovertni i to je baš ono što nas najbolje opisuje jer smo, eto, baš negde na sredini.  Kako naš glavni znak kaže, mi smo izrazito kućni tipovi dok prema podznaku volimo da dominiramo u društvu. I eto, baš je to istina, jer zaista u svojoj kući volimo da držimo glavnu reč. I tako dalje, svako se u nečemu pronađe i kad ima želje u horoskopu se mogu pronaći bezbrojna podudaranja.

Problem je u tome što se tako lako identifikujemo sa nekim setom osobina našeg znaka i počnemo se ponašati kao da smo to zaista mi, ne dopuštajući onoj drugoj strani naše ličnosti da se razvije jer „toga nema u našem horoskopu“.

Ali, na kraju krajeva, osobama koje veruju u horoskop nikada ne može ponestati tema za razgovor. Možda je u tome razlog zašto su žene sklonije verovanju u astrologiju.

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!