Thursday, August 13, 2020

Sicilija – neodoljiva destinacija za svaku ženu

Ostrvo u Italiji, Sicilija, koje privlači već na prvi pogled, zahvaljujući uticaju Italije, koji se prožima grčkom kulturom, uz primese normanskih, arapskih i španskih naroda i kultura koje su se kroz istoriju zaticale u ovom nekadašnjem glavnom trgovačkom centru.

Pomisao da se pored prelepih plaža i netaknute prirodne lepote može uživati i u prebogatom kulturnom nasleđu kao i u sicilijanskoj kuhinji, naterala je ovog putnika da se zaputi ka Italiji.

Prva velika stanica je bio Rim, koji je uz popodnevni odmor i panoramsko razgledanje znamenitosti Rima, pravio uvod u istorijski značaj onoga što će tek uslediti na Siciliji. Koloseum je prvo što je zapalo za oko, a ovaj amfiteatar u Rimu je bio glavno mesto za održavanje gladijatorskih borbi i važnijih događaja u Rimskom carstvu, i svrstan je među 7 novih svetskih čuda. Put je dalje vodio kroz Fori Imperiali odnosno trgove koji se pružaju duž glavne ulice u Rimu. Piazza Venecia je jedan od upečatljivijih rimskih trgova koji se nalazi u blizini Foruma i Kapitola. Fontana Di Trevi, svima poznata po svojoj velelepnosti i kao jedno od obeležja ovog grada predstavlja najpoznatiju baroknu skulpturu u Rimu, koja je nazvana po regionu u kom se nalazi. Usledila je Piazza di Spagna kao jedan od najpoznatijih rimskih trgova. Ona se nalazi u podnožju čuvenih Španskih stepenica na kojima su se održavale brojne manifestacije. Trajekt nas dovozi do Sicilije, posle noćne vožnje od Rima do mesta ukrcavanja. Posle dosta dugog puta, konačno dolazak na Siciliju, krajnju destinaciju ali tek početak avanture!

Obilazak Sicilije

Mesina je lučki grad, prvi sa kojim se susrećete kada stignete na Siciliju. U njemu je kao i u svakom lučkom gradu, sve užurbano sa puno ljudi. Kako je ovaj grad pretrpeo razoran zemljotres 1909. u njemu nije ostalo mnogo spomenika kulture, neki od najvažnijih koje smo posetili su Gradska katedrala, Fontana Orion, Porta Gracija, uz još nekoliko fontana i Muzej savremene umetnosti.
Prvog dana na ovom prelepom ostrvu obilazimo i Palermo.

Palermo je prestonica u svakom smislu. Kažu tako, i istina je da se najbolje oseti duh i autentičnost Sicilije baš u ovom gradu. Šarmantni spoj istoka i zapada se odmah primećuje u centralnom delu grada koji odiše istorijom, oslikanom kroz brojne palate, pozorišta, katedrale i manastire. Kraljevska palata (Palazzo Reale ili Palazzo dei Normanni) koja se nalazi na najvišoj tački starog centra grada, locirana neposredno iznad prvih kartaginjanskih naselja čiji se ostaci mogu videti u podnožju palate. Palata je tokom istorije menjala svoje namene, pa je prvobitno bila arapska palata, zatim prebivalište normanskih kraljeva a danas je regionalni parlament Sicilije.

U okviru palate se nalazi Kapela Palatina poznata po svojim mozaicima iz 12. veka. Katedrala u Palermu je takođe s obzirom na prometnost ovog grada i smenu vladara u istom, doživela triput promenu svoje namene. Ona predstavlja jednu od najvećih znamenitosti ovog grada i definitivno mami uzdahe turista. Crkva Sv. Katalda, manastir San Đovani delji Eremiti i palata Abatelis, koje se nalaze u ulici Vittorio Emanuele su takođe jedna od bitnijih mesta koja treba makar videti u prolazu gradom, uz obaveznu posetu pozorištima Politeama i Masimo zarad potpunog užitka i stapanja sa istorijom Sicilije. Fanovi filma „Kum” će doći u pozorište Masimo samo zarad pogleda na “mesto zločina”, gde je snimljena jedna od scena iz “Kuma”.

Uz gradsku kulturu, red je i za kupanje na plažama Sicilije.

Letovanje na Siciliji je nešto posebno i to treba iskoristiti. Na putu od Mesine, na svega nekoliko kilometra od Palerma, nalazi se nadaleko poznata plaža Ćefalu (Čefalo) koja spada u najlepše plaže na Siciliji, a sa svojim žućkastim građevinama, šarenim čamcima i prelepom obalom sa dosta prodavnica, picerija i restorana, navešće vas da pomislite da se nalazite na razglednici. Sa druge strane, zapadno od Palerma, naišli smo na još jednu prelepu plažu, San Vito Lo Capo. Ovaj mali ribarski grad oličen vilama, se nalazi u zalivu između dva nacionalna rezervata, i prošaran je kilometrima zlatnog peska, tirkizno plavim morem, bademima i maslinjacima koji oslikavaju Mediteran u najlepšim bojama. U njemu ćete uživati jer će vam pored predivne hrane i vina biti servirano i pravo italijansko gostoprimstvo.

Krećući se još zapadnije od Palerma, dolazi se u mesta Marsala i Erice.

Marsala se nalazi u provinciji Trapani, a grad je poznat po čuvenom Marsala vinu, slično dalmatinskom prošeku (koje obavezno morate probati jer “Kad ste u Rimu…”), i prirodnom rezervatu Stagnone koji predstavlja lagunu sa zalihama soli. Erice je takođe locirana u oblasti Trapani i nalazi se na nadmorskoj visini od 762m, što omogućava fantastičan pogled na rtove Punta del Saraceno i Capo San Vito, pa sve do arhipelaga Egadi. U njemu se takođe nalazi zamak opasan zidinama što budi romantičnost, ali istovremeno i epski duh srednjeg veka. Uzevši u obzir grčku mitologiju, koja je bila široko rasprostranjena na Siciliji kada je ona bila najvažniji grčki polis, osnovali su ga Trojanci.
Preko jugozapada Sicilije, kroz „Dolinu Hramova” (Agriđendo), do Sirakuze i Katanije.

Stizanjem u Sirakuzu, imali smo priliku da vidimo tvrđavu Castello Maniace, koju je podigao Frederik II I koja je danas jedan od simbola Sirakuze. Ova impozantna građevina nalazi se na isturenom rtu ostrvca Ortigia, a ime je dobila po vizantijskom generalu koji je oko 1000. godine osvojio Sirakuzu. Sirakuza je dugo bila važna kolonija antičke Grčke a uprkos tome u njenom centru dominira arhitektura srednjevekovnih italijanskih gradova. Poznata je i po tome što je u njoj rođen i čuveni grčki filozof Arhimed. Od njenih značajnijih arheoloških vrednosti je svakako vredno izdvojiti Pantalika Nekropolis što bi predstavljalo iskopine hiljada grobova u kamenu.
Plaže u Sirakuzi i oko nje su: Spiaggia Fontane, Bianche di Siracus, Spiaggia Punta Asparano di Siracusa , Penisola della Maddalena di Siracusa koje sve zapljuskuje bistro more.

6.4. Sirakuza nocu
Nakon Sirakuze, bližimo se završetku kruženja oko ostrva, dolaskom u Kataniju, koja je glavni grad istoimene pokrajine, a njen naziv se vezuje za prastanovnike Sicilije u čijem jeziku je Katanija značila “nož”. Ona predstavlja divnu kombinaciju antičkog i modernog. Gradski centar Katanije stavljen je pod zaštitu UNESCO-a što govori za sebe, a njen barokni stil to i potvrđuje. Katanija obiluje fontanama od kojih je najpoznatija Slonova fontana, koja je i samo obeležje ovog grada, i koja nas uvodi u ulicu zvanu Etnea poznatu kao glavnu ulicu za šoping. Ovde se nalazi i nedovršena Crkva Sv. Nikole koja je trebalo da bude najveća na ostrvu. Benediktski manastir je jedan od najvećih manastira u Evropi, a danas je tu Univerzitet književnosti. U Kataniji smo videli još i arheološka nalazišta i antičke lokalitete kao što su nedavno otkriveni Rimski amfiteatar, sagrađen za vreme Oktavijana Avgusta, koji se nalazi u blizini Starogrčkog pozorišta, a zanimljivo je da u maltene isklesani u kamenu, uz Hironov oltar koji je služio za obredno žrtvovanje volova u Zevsovu čast. Ovo pozorište iako staro već dva i po milenijuma i dalje predstavlja centar kulturnog života Sicilije i grada, gde se još uvek održavaju predstave grčke tragedije.

Ova regija obiluje drevnim pećinama kao što su Orecchio di Dioniso tj. Dionisovo uvo koja predstavlja vrlo duboku pećinu, čuvenu po svojoj akustici, uz Grotta dei Cordari (Pećinu užara) poznatu po proizvođačima konopaca .
Kruženje oko ostrva završavamo obilaženjem Taormine i Savoce.

Taormina je najglamuroznije letovalište na Siciliji i nalazi se na brdu, sa kog se na plažu spušta žičarom ili automobilom koji možete rentirati po cenama od oko 60e. Taormina se nalazi u podnožju vulkana Etne, a primetićete ako krenete da se penjete uzbrdo kako postepeno vegetacija isčezava i tlo postaje sve toplije, te će vam biti neophodna obuća otporna na toplotu. Preporuka je da obavezno posetite Etnu, jer gde još u blizini imate živi vulkan?! Taormina je mesto koje se odlikuje brojnim plažama koje vam stoje na raspolaganju te možete svaki dan posećivati novu dok je zajednička karakteristika da je na svakoj blistavo čisto more. Letojani, Đardini, La plaja, Fiumefredo su imena nekih od poznatijih. Na pola sata vožnje od Taormine nalazi se selo u oblasti Savoca u kom je sniman film Kum sa čuvenim Barom Vitelli koji je isto nepromenjen od kada je film sniman u njemu pre četrdeset godina. Ovo mesto će vas razgaliti svojom autentičnošću i duhom koje poseduje jer je i sam lokal star preko 200 godina.

Ovime smo zaokružili celokupno putovanje oko Sicilije, i vreme je da se polako uputimo ka kući.
Ovaj živopisni putopis ne možemo završiti drugačije osim sa preporukom da posetite Siciliju i uživate kao što sam ja, zato ne oklevajte već po najpovoljnijim cenama rezervišete aranžman za letovanje na Siciliji, preko Fun Group turističke agencije .

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!