Friday, August 14, 2020

Kako se (iz)boriti sa stresom?

Stres je postao sastavni deo našeg svakodnevnog života. Kao da počinje onog trenutka kada prvi put otvorimo oči, prati nas kroz sve dnevne aktivnosti od pristavljanja kafe, doručka, jutarnjih vesti, odlaska na posao, boravka i povratka sa posla… pa sve do trenutka kada opet sklopimo oči. Međutim, da vam san ne bi bio jedini lek za stres, evo još nekoliko proverenih antistres terapija koje bi vam mogle pomoći.

Meditacija

Svakako za nju nemamo uvek ni mesta ni vremena, ali možete pokušati sa kratkom verzijom. Pokušajte sa ispuštanjem zvuka OMMM do onog trenutka dok ne osetite vibracije u nosu. Da, znamo da deluje smešno, međutim kod ispuštanja OMMM-a dolazi do oslobađanja nitrit oksida u krvi koji potpomaže unos kiseonika i njegov protok u krvi, kao i uništenje hormona stresa.

Diši iz stomaka

Ništa ne smiruje kao pravilno i duboko disanje iz stomaka. Na ovaj način se uspostavlja regularan rad srca, postiže se veći unos kiseonika i poboljšava koncentracija.

Pauza za čaj

Osim što sam čaj ima umirujuće dejstvo isto se postiže i činjenicom da ste odvojili 5 minuta u toku svog dana da uživajući uz čaj sagledate iz sasvim druge perspektive sve ono što vas muči. Možda ćete na ovaj način pronaći bolje rešenje za vaše probleme i time se rešiti stresa.

Skačite

Zvučaće smešno, ali još jedan dobar način da započnete dan jeste tako što ćete skakanjem osloboditi dobre endorfine koji će doprineti vašem boljem raspoloženju. Skačite na zemlji, strunjači, dušeku, trambolini – samo skačite!

Smejte se

Kada si tužna tada se smej. Ne, nije reč o nekom novom turbo-folk hitu, već o zaista efikasnoj terapiji za borbu protiv stresa. U svakom trenutku pronađite razlog za smeh, naoružajte se pozitivnom energijom i okružite bar na 5 minuta pozitivnim ljudima. Jedino tako možete pregurati sive dane ovog sivog sveta – obojite ih osmehom!

©Magazinzazene.com

Maca peruvian

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!