moderno-uredjen-dom

5 saveta za lep dom

Mnogima od nas, u nekim momentima, dosadi enterijer u kome živimo. Sasvim je logično da tada želimo promene kako bismo se osećali udobno i lepo u svojim domovima. Međutim, ove promene zahtevaju promišljenost i taktično planiranje kako bismo postigli željeni efekat. U ovom članku, Šik magazin će podeliti pet korisnih saveta za uređenje lepog doma.

Boje

Prilikom odabira boja za svoj dom, važno je birati one koje se neće brzo izaći iz mode. Izbor neutralnih i zemljanih tonova, koji se lako kombinuju sa drugim bojama, može biti vrlo zahvalan. Takođe, svetli prigušeni tonovi ili čak jake boje mogu dodati živost prostoru. Kada razmišljate o promeni boje većih površina poput podova, zidova ili garnitura za sedenje, dobro je proračunati i budžet kako biste napravili najbolji izbor.

Svetlo

Svetlo je ključni faktor za stvaranje prijatne atmosfere u domu. Stručnjaci preporučuju da osvetljenje bude postavljeno u trouglu kako bi prostor delovao prirodnije. Kućne lampe postavljene u uglovima mogu dodati toplinu i sofisticiranost prostoru.

Zbirke

Ako imate kolekciju ploča, knjiga ili nekih drugih predmeta, dobra ideja je da ih organizujete na jednom ili više susednih zidova. Ova estetski uređena kolekcija može delovati kao umetnički detalj u prostoru. Osim što će izgledati lepo, ovo je i praktičan način organizacije.

Umetnički predmeti

Kada postavljate slike, fotografije, skulpture ili druge umetničke predmete, važno je da ih postavite u visini očiju. Česta greška je postavljanje ovih predmeta previsoko. Ako imate grupu predmeta, preporučljivo je da prvo iste postavite na pod kako biste vizuelno osmislili najbolje mesto za njih.

Detalji

Detalji su ono što stvara identitet i pečat vašeg stila u domu. To mogu biti jastučići u omiljenoj boji, stare staklene bočice, razglednice ili čestitke od dragih ljudi i mnoge druge uspomene. Potrudite se da tim detaljima pružite pravo mesto u vašem domu jer su to stvari koje vam znače i koje biste želeli da vidite svakodnevno.

Ovih pet saveta su samo neke od ideja koje vam mogu pomoći da stvorite lep i udoban dom koji će vam doneti zadovoljstvo i harmoniju. Uredite svoj dom sa ljubavlju i pažnjom, dodajući svoj lični pečat, i uživajte u svakom trenutku provedenom u njemu.

Postoji još nekoliko važnih saveta koji će vam pomoći da transformišete vaš dom u mesto koje odiše stilom, funkcionalnošću i lepotom.

Funkcionalna organizacija prostora

Koristite furniture koji su funkcionalni i praktični. To će vam omogućiti da organizujete prostor na način koji će vam odgovarati, bez nepotrebnog gomilanja stvari i prenatrpanosti. Odlučite se za multifunkcionalne delove namještaja, na primer, orman presvučen ogledalom u spavaćoj sobi može značajno uštedeti prostor.

Zelenilo

Dodavanje biljaka u vaš životni prostor može transformisati enterijer i donijeti osećaj prirode u vaš životni prostor. Biljke takođe poboljšavaju kvalitet vazduha u prostoru i mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja.

Tkanine

Odaberite kvalitetne tkanine za prekrivanje kauča, stolice ili jastuke. Kvalitetne tkanine ne samo da izgledaju bolje i izdržljivije su, nego i pružaju udobnost i toplinu u prostoru, posebno u hladnijim mesecima.

Dekoracija zidova

Umetnički predmeti nisu jedini način na koji se može dekorirati zid u vašem domu. Probajte sa različitim tapetama ili bojama zidova za dodavanje dimenzije vašem prostoru. Takođe, koristite zidne police ili otvorene police za organizovanje knjiga i ukrasnih predmeta.

Nered

Poslednji savet za lep dom je održavanje reda i čistoće. Bez obzira na to koliko je vaš prostor lep uređen, ukoliko je neredan i neuredan, sve to propada. Održavanjem prostora sprečavate nakupljanje predmeta i stvari koje vam ne trebaju, što, na kraju, može značajno uštedeti prostor.

Ovi saveti će vam pomoći da stvorite funkcionalan i estetski privlačan dom koji odražava vašu ličnost i stil. Sa malo kreativnosti i pažnje možete pretvoriti vaš životni prostor u mesto koje će vam uvek biti prijatno i udobno, bez obzira na godišnje doba.