mala-kuhinja

Imaš malu kuhinju?

Ukoliko imaš malu kuhinju i voliš da kuvaš, sigurno sanjariš o velikim i prostranim kuhinjama koje viđamo u filmovima. Razumemo tvoje nezadovoljstvo veličinom kuhinje, pogotovo ako živiš u malom stanu. Kuhinja u takvim prostorima često trpi, a mi je često pretrpavamo stvarima, začinima, kutijicama i teglicama koje nam “baš trebaju”.

Ako je tvoja odluka da preurediš taj prostor za kuvanje, uneseš svežinu i makar vizuelno povećaš kuhinju, imamo nekoliko saveta za tebe. Važno je naglasiti da za ovu preuređenje može biti potrebna pomoć majstora i određena finansijska sredstva.

  • Viseći elementi: Podrazumeva se da će u maloj kuhinji biti više visećih elemenata nego uobičajeno. Bitno je da se oni prostiru u visinu koliko god je moguće. Možeš koristiti ove visoke elemente za odlaganje sudova koje ređe koristiš, kalupa za torte i nekih aparata. Ako se odlučiš za ovu varijantu, biraj svetle ili staklene frontove kako bi se prostor činio većim. Takođe, možeš koristiti ogledala koja će vizuelno povećati prostor.
  • Iskorišćenje prostora ispod sudopera: Ne dozvoli da prostor ispod sudopera ostane neiskorišćen. Možeš zamoliti stolara da napravi kasetu poput one kod suvozačevog mesta u automobilu, koja se otvara odozgo. Ova kaseta može biti odlično mesto za sunđere, truleks krpe, četke i ostale sitnice koje treba da su ti na dohvat ruke, a opet želiš da kuhinja deluje uredno. Ostale elemente u kuhinji možeš organizovati kao izvlačeće police ili fioke, koje efikasno skladište sudove i ostale kuhinjske potrepštine.
  • Kontinuitet podnih obloga: Da bi vizuelno povećala prostor i dobila na kontinuitetu, možeš koristiti istu podnu oblogu iz susedne prostorije u kuhinji. Ako ti to ne odgovara, možeš se odlučiti da samo deo kuhinje obložiš parketom, brodskim podom ili laminatom, dok drugi deo ostane sa keramičkim pločicama ili drugom vrstom poda. Važno je da uskladiš boje podnih obloga kako bi doprinela širini i otvorenosti prostora.
  • Staklene površine: Kada se odlučujete za nove kuhinjske elemente, razmislite o ugradnji staklenih police, vrata od stakla ili backsplash-a. Ovaj trik vizuelno povećava prostor jer staklo omogućava svetlosti da nesmetano prodre i reflektira se kroz kuhinju. Staklene površine takođe vizualno otvaraju prostor, čineći ga svetlijim i prijatnijim.
  • Okrečite zidove u svetlije boje: Slojevi tamne boje na zidovima mogu stvoriti osećaj skučenosti, a osim toga, tamne boje upijaju svetlost. Zidove u kuhinji okrečite u svetlo nijanse boje kako bi se prostor činio većim. Posebno su popularne bele, nežno plave i sive boje.
  • Hemijska kuhinjska ostrva: Uklopite u svakoj dimenziji – ovalno, pravougaono, kvadratno, zaobljeno – nestandardni oblik ostrva u vašu kuhinju – samo pazite da se ne pretrpa prostor, jer time stvarate i osećaj skučenosti. Ostrva sa okruglom ili ovalnom površinom imaju više osmogledica, čime se omogućava veći broj osoba da se kreće po kuhinji. Ako ne možete da priuštite kuhinjsko ostrvo, možete testirati jednostavan trik: Namestite stolicu ili pomoćnu površinu sa fiksnim točkićima. Na taj način, lako možete pomaknuti funkcionalni element u svojoj kuhinji onda kada vam je potreban, a kada ne želite da ga koristite, jednostavno ga odgurate u stranu.
  • Rasveta: Dobra rasveta pripomaže da se bolje istakne prostor i nudi iluziju većeg otvorenog prostora. Birajte svetiljke koje se mogu postaviti pod ili unutar kuhinjskih ormana, a poželjno je da svetla vrše akcentiranje iscrtavanja kuhinjskog prostora. Koristite svićeće u lepo dizajniranim držačima, neku ljupku dekorativnu staklenu caku ili nekoliko bastenskih fenjera. Ne samo da je sve to inspirativno i zanimljivo, već će oni pripomoći u kreiranju iluzije povećanja prostora.
  • Viseće police: Ukoliko su vaše police pretrpane i neuredne, to vizuelno smanjuje prostor vaše kuhinje. Razmotrite mogućnost dodavanja nekoliko skladno oblikovanih polica. One će vam ponuditi više prostora za odlaganje, uklanjajući neurednost sa Vašeg pulta i ujedno se vizuelno neće smanjivati prostor.

Ako smo bar malo uspeli da ti pomognemo, drago nam je. Nemoj očajavati ako ti se čini da je tvoja kuhinja premala i da nemaš mesta za sve. Zapamti, nisi jedina sa tim problemom. Važno je da maksimalno iskoristiš prostor koji imaš i napraviš ugodan ambijent za kuvanje i uživanje u hrani.