covek-stariji-laptop

Kako efikasno lečiti tremor?

Verovatno ste do sad čuli da se neko od starijih osoba žali na tremor ili da poznaje nekoga ko ima taj problem. Reč je o ritmičkom podrhtavanju i poremećaju pokreta koji se mogu javiti u bilo kom delu telu, a u narodu je najpoznatije trešenje na rukama koje je ujedno i najvidljivije, pa je većini prva asocijacija.

Intenzitet i učestalost mogu se razlikovati od osobe do osobe i od kontrole i starijuma bolesti, pa se mogu razlikovati jedva primetna podrhtavanja od onih koja mogu ometati uobičajene svakodnevne aktivnosti poput hranjenja, kupanja, oblačenja i obavljanja nekih finijih pokreta kao što je pisanje.

Iako ovakvo stanje nije direktno životno ugrožavajuće u svojoj poodmakloj i intenzivnijoj fazi može i te kako uticati na životni standard i socijalno i društveno funkcionisanje osobe, te značajno promeniti tok i obavljanja uobičajenih svakodnevnih aktivnosti zahtevajući pomoć i podršku drugog lica.

Dostupni podaci i stručnjaci svedoče da za ovo stanje ne postoji lek koji bi doveo do potpunog izlečenja, ali sa druge strane govore o brojnim mogućim načinima lečenja i držanja optimalnog stanja pod kontrolom.

Važna je pravovremena dijagnostika

Već je pomenuto da se esencijalni tremor u vidu poremećaja pokreta, trešenja i podrhtavanja može javiti na rukama ali osim toga u praksi se često može odraziti i na glavu i lice, glas, trup i ostale delove tela. Karakteristika ovog podrhtavanja jeste što se ne može samovoljno kontrolisati i ljudi koji imaju ove teškoće ne mogu se suzdržati od istih.

Obično se javlja kod starijih ljudi, između 50. i 59. godine života, a kada se javlja kod mlađe populacije to je obično u periodu između 10. i 19. godine. Može se reći da je u velikom broju slučajeva ,,nasledan“ jer se često u praksi sreće više članova iste porodice sa ovim teškoćama.

U ranim fazama tremor ne bi trebalo da predstavlja veći problem, ali ako se ne dijagnostikuje na vreme stanje se vremenom može pogoršavati ubrzanim tempom.

Zato treba biti obazriv kada se javi drhtanje, najčešće dlanova i cele šake, pod određenim okolnostima i koje može imati različite oblike. U tom slučaju ključno je da se obavi lekarski pregled i dodatna dijagnostika kako bi se utvrdilo o čemu je reč.

Najblaži oblici tremora obično ne zahtevaju konkretnu terapiju, već samo praćenje stanja i promena nekih svakodnevnih navika, dok se sa pravim lečenjem započinje onda kada ti problemim postanu takvi da remete obavljanje dnevnih uobičajenih aktivnosti.

Promene u svakodnevnim navikama

Briga o sebi kada su svakodnevne navike i aktivnosti u pitanju i te kako može promeniti i uticati na tok određenih oboljenja, a to i u ovom slučaju može biti od velike važnosti.

Osim smanjenja unosa kofeina, alkoholnih pića i drugih okidača iz ishrane, te redovnog vežbanja, na tržištu se mogu naći i razni prirodni proizvodi i preparati koji mogu uticati na smenjenje simptoma. Oni su napravljani tako da obezbede hranljive materije za opšte zdravlje organizma, da utiču na zdravlje nervnog sistema, da obezbede olakšanje od nekontrolisanog trešenja, te da optimizuju nervne završetke i neurotransmitere.

Osim toga, preporučuje se izbegavanje stresogenih faktora, a u skladu sa tim vežbanje disanja, odnosno meditacija ili joga, kao i bilo koji drugi oblik i tehnika opuštanja.

Treba voditi računa i o upotrebni drugih lekova, posebno onih koji poput amfetamina mogu pokrenuti nehotične pokrete mišića.

Promene u životnom stilu i primeni određenih vrsta lekova mogu i te kako uticati na opšte stanje ove bolesti.

Poštovanje i pridržavanje saveta lekara

Na pitanje da li postoji lek za tremor odgovor je kompleksan jer bolest kao takva nije izlečiva, ali u praksi u prisutne i te kako efikasne metoda za smanjenje i ublažavanje simptoma. Zato je veoma važno naći lekara specijalistu, neurologa koji će se posvetiti proceni stanja pacijenta i u skladu sa svim individualnostima predložiti metode lečenja.

U zavisnosti od celokupne situacije lekar može predložiti da se krene od najjednostavnijih promena u svakodnevnici poput korišćenja težih čaša za vodu i pribora za jelo, a neretko se predlaže i upotreba i nošenje manjih tegova na ručnom zglobu.

Osim toga, promena u svakodnevnim navikama takođe mogu biti od pomoći. Najčešće se preporučuje da se smanji dnevni unos kofeina i drugih stimulansa. Takođe, određeni lekovi mogu pojačati simptome tremora pa se razmatraju mogućnosti njihove zamene ili smanjenog unosa.

Praćenje saveta izabranog neurologa koji mogu biti praktični dugoročno mogu dati pozitivne efekte i smanjiti tremor u određenim situacijama.

Lekovi koji su se pokazali kao efikasni

U određenim situacijama, u skladu sa procenom lekara stručnjaka, lekovi mogu biti delotvorni i efikasni. Praksa je pokazala da se isti lekovi ne moraju pokazati efikasni kod istih i sličnih simptoma upravo jer se svaki organizam i pridružene bolesti kod pacijenata mogu razlikovati.

Zato je praćenje od strane lekara prilikom konzumiranja farmakoterapije veoma važno kako bi se procenila njihova efikanost i uspešni i neuspešni pokušaji.

Obično se propisuju beta-blokatori (najčešće je to propranolol) ili antiepileptični lekovi (poput gabapentina, topiramata, primidona i klonazepama).

Određenim pacijentima od pomoći mogu biti i injekcije botulinskog toksina koji se ubrizgava u mišiće koji pokreću tremor. Time se privremeno smanjuje tremor u određenim mišićima, a one se mogu davati dva do četiri puta godišnje i pokazale su se najefikasnijim kod pacijenata sa podrhtavanjem glave i glasa.

Kod onih pacijenata kod kojih se bolest toliko razvila može se razmatrati i hirurško lečenje koje se odnosi na talamotomiju, duboku moždanu stimulaciju i druge hirurške procedure.