tapete-za-zid

Osveži prostor tapetama

Jedna od prednosti tapeta je što mogu brzo i jednostavno promeniti izgled prostora, a da pritom ne morate da se upuštate u skupocjene renovacije. Njihova primena je veoma laka i ne zahteva mnogo vremena ni truda, a uz malo mašte i kreativnosti mogu se postići fantastični efekti.

Tapete predstavljaju jedan od najlakših načina da se prostor osveži i oplemeni. S obzirom na to da se mogu naći u mnogim dezenima, bojama i materijalima, one omogućavaju kreiranje ne samo lepih, već i izrazito individualnih enterijera.

Postavljanje tapeta vide oko sebe sve veći broj ljudi kao odličan način za uređenje malih prostora, kao i za stvaranje ambijenata u kojima bi svako rado boravio. Razvijajući sve nove i inovativne načine primene, tapete postaju sve češći izbor pri renoviranju stana.

Tipovi tapeta

Poznato je da se papirne tapete lako mogu cepati i oštetiti ako se ne postave pažljivo. Zato se u poslednje vreme sve češće koriste PVC, samolepljive i vlies tapete. One su veoma otporne i dugotrajne, a njihova cena je pristupačna.

Vlies tapete u poslednje vreme postaju sve popularnije među dizajnerima enterijera. One se lako i jednostavno postavljaju, a mogu se koristiti i na podlozi koja nije savršeno ispravna. Ove tapete su vrlo čvrste i otporne na habanje, što čini da im traju mnogo godina i otpornije su od ostalih materijala koji se koriste za tapete.

Samolepljive tapete spadaju u grupu novijih generacija tabeta i da budemo iskreni, predstavljaju pravu magiju! Ovaj tip tapeta se lako postavlja, što omogućuje da se oplemeni bliže okruženje za veoma kratko vreme. Pored toga, samolepljive tapete se lako skidaju i ne ostavljaju nikakve ostatke na površini zida.

Tekstilne tapete su vrlo kvalitetne i vrlo često se koriste u prostorima gdje želimo da postignemo topliji i ugodniji ambijent. One daju poseban izgled prostoru, često su reljefne zbog tri-dimenzionalnih detalja i dostupne su u nekoliko različitih struktura. Ove tapete će svojom teksturom oplemeniti svaku sobu i učiniti je toplijom i ugodnijom za boravak.

Izbor tapeta

Kod izbora tapeta važno je uzeti u obzir i ostatak prostora. Boje tapeta bi trebalo da se usklađuju sa podom, nameštajem i garderobom, što će doprineti harmoničnom i usklađenom celokupnom izgledu prostora. Takođe, pre postavljanja tapete, potrebno je vrlo pažljivo isplanirati koliko traka je potrebno i kako će se one postavljati.

Kada se tapete postavljaju na zidove, na njihovu pojavu ne utiče samo njihov vizuelni izgled, već i tehnika kojom se one postavljaju. Ako nemate iskustva sa postavljanjem tapeta, najbolje je da se obratite profesionalcima koji će kvalitetno i precizno obaviti posao.

Uz prave tapete i pažljivo planiranje, prostor koji se činio sumornim i dosadnim, može postati živo i interesantno okruženje. Isprobajte i sami da dizajnirate svoj prostor sa tapetama, nađite svoj stil, i ova mala promena unijeće preko potrebnu svežinu u vaš dom.