zena-glavobolja

Razotkrivanje misterije zvane migrena, uzroci, simptomi i tretmani

Za mnoge ljude migrene predstavljaju misteriju koju je teško razotkriti. Migrene su vrsta glavobolje koju karakteriše intenzivan i često iscrpljujući bol koji može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Migrene mogu da zahvate ljude svih uzrasta i pola, ali su češće kod žena.

Razumevanje uzroka migrene

Dok naučnici još nisu identifikovali osnovni uzrok migrene, različiti faktori su povezani sa pojavom napada ​​migrene.

 • Genetska predispozicija. Istraživanja pokazuju da osobe sa porodičnom istorijom migrena imaju veću vjerovatnoću da sami razviju migrene.
 • Hemijska neravnoteža u mozgu. Hemijska neravnoteža u mozgu uzrokovana fluktuirajućim nivoima hormona, stresom i drugim faktorima može izazvati migrene.
 • Okidači životne sredine. Određeni faktori životne sredine kao što su nedostatak sna, izlaganje jakom svetlu ili promene vremena mogu izazvati migrene.
 • Okidači za hranu. Određene namirnice kao što su čokolada, stari sirevi i fermentisana hrana su povezane sa izazivanjem migrene.

Prepoznavanje simptoma migrene

Prepoznavanje simptoma migrene je ključno za brzu dijagnozu i efikasan tretman. Migrene su više od obične glavobolje i često dolaze sa specifičnim znacima koji ih mogu razlikovati od drugih vrsta glavobolja.

Evo nekih ključnih tačaka za prepoznavanje simptoma migrene.

 • Intenzivan, pulsirajući bol. Migrenske glavobolje obično karakteriše jak, pulsirajući bol, često fokusiran na jednoj strani glave. Ovaj bol može biti iscrpljujući i značajno uticati na svakodnevne aktivnosti.
 • Za razliku od normalnih glavobolja koje mogu trajati nekoliko sati, migrene mogu trajati nekoliko sati do nekoliko dana, ponekad i duže. U proseku, epizoda migrene traje između četiri i 72 sata.
 • Osetljivost na svetlost i zvuk. Osobe koje pate od migrene često doživljavaju povećanu osetljivost na svetlost (fotofobija) i zvuk (fonofobija) tokom epizode. Izlaganje jakom svetlu ili glasnim zvukovima može pogoršati njihove simptome i pojačati bol.
 • Mučnina i povraćanje. Mučnina i povraćanje su uobičajeni simptomi migrene. Mnogi pojedinci smatraju da su njihove migrene često praćene osećajem mučnine ili gastrointestinalne nelagodnosti, što na kraju može dovesti do povraćanja.
 • Vizuelni poremećaji. Vizuelni poremećaji, takođe poznati kao aure, mogu se javiti pre ili tokom epizode ​​migrene kod nekih pojedinaca. Ove aure se mogu manifestovati kao privremene promene vida kao što su treperenje svetla, cik-cak šare, slepe tačke ili privremeni gubitak vida.
 • Promene u osećaju. Migrene mogu izazvati osećaje kao što su peckanje ili utrnulost u licu, rukama ili drugim delovima tela. Ovo je poznato kao senzorna aura i obično se povlači kada se migrena smiri.
 • Fizički napor pogoršava simptome. Uključivanje u fizičku aktivnost ili čak rutinski pokreti mogu pogoršati bol migrene. Mnogi pojedinci smatraju da fizički napor ili naprezanje tokom migrene mogu pojačati simptome.
 • Znaci upozorenja pre migrene. Neki ljudi doživljavaju znakove upozorenja, poznate kao prodromalni simptomi, pre početka migrene. Ovi znaci upozorenja mogu uključivati promene raspoloženja, razdražljivost, zevanje, žudnju za hranom, ukočenost vrata ili povećanu žeđ.

Važno je napomenuti da nemaju sve migrene iste simptome i da se iskustvo svake osobe može razlikovati.

Ako sumnjate da možda imate migrene, preporučuje se da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom za tačnu dijagnozu i odgovarajući plan lečenja.

Lečenje migrene

Lečenje migrene ima za cilj da kontroliše simptome i spreči buduće napade.

Za lečenje migrene može se koristiti nekoliko pristupa.

 • Lekovi

Postoji nekoliko lekova dostupnih za lečenje migrene, uključujući lekove bez recepta za blage do umerene bolove i lekove na recept za teške bolove. Postoje lekovi koji deluju na smanjenje upale i sužavanje krvnih sudova u mozgu, pomažući u ublažavanju bolova.

 • Promene životnog stila

Određene modifikacije životnog stila mogu pomoći da se izbegnu bar nekoliko okidača migrene. Održavanje redovnog rasporeda spavanja, izbegavanje hrane koja izaziva i praktikovanje tehnika opuštanja kao što su duboko disanje i joga mogu pomoći u upravljanju simptomima i smanjenju učestalosti napada.

 • Akupunktura

Akupunktura je alternativna terapija koja uključuje ubacivanje sitnih igala u određene tačke na telu. Neke studije su pokazale da akupunktura može pomoći u ublažavanju bolova migrene, ali njena efikasnost varira od pacijenta do pacijenta.

 • Žan Vulić terapija

Žan Vulić terapija ima za cilj da pomogne kod neredovnih i kod hroničnih migrena, ako ne mogu da je u potpunosti iskorene, smanjiće njen intezitet bola kao i njenu učestalost.

A olakšanje se oseća odmah nakon prve terapije. Uz pomoć aparata koji ima odgovarajuću frekvenciju, razbija se spazam u tkivima i tako se prokrvljuje i razbuđuju nervi, a najvažnije je da je terapija potpuno bezbolna.

Zaključak

Migrene mogu biti izazovne za razumevanje, ali identifikovanje uzroka, prepoznavanje simptoma i traženje odgovarajućih tretmana su suštinski koraci za upravljanje migrenama i poboljšanje kvaliteta života.

Iako trenutni tretmani ne mogu izlečiti migrenu, oni mogu efikasno upravljati bolom i smanjiti učestalost napada. Kombinacijom lekova, promena načina života i alternativnih terapija, pacijenti koji pate od migrene mogu da kontrolišu svoje simptome i žive udobne i ispunjene živote.