sicilija-italija

Sicilija – neodoljiva destinacija za svaku ženu

Ostrvo Sicilija u Italiji je neodoljiva destinacija koja privlači posetioce svojom jedinstvenom mešavinom uticaja različitih kultura i bogatim nasleđem. Eklektični spoj italijanskog, grčkog, normanskog, arapskog i španskog uticaja čini Siciliju intrigantnom destinacijom za istraživanje.

Pomisao na prelepe plaže i netaknutu prirodnu lepotu, kao i na bogato kulturno nasleđe i sicilijansku kuhinju, navela je mnoge putnike da se upute ka ovom ostrvu. Prva stanica na putovanju ka Siciliji je bio Rim, koji je svojim istorijskim značajem napravio uvod u ono što nas očekuje. Koloseum, amfiteatar u Rimu koji je bio glavno mesto za održavanje gladijatorskih borbi i važnih događaja u Rimskom carstvu, i danas se smatra jednim od novih svetskih čuda. Put dalje vodi kroz Fori Imperiali, trgove koji se prostiru duž glavne ulice u Rimu. Piazza Venecia je upadljiv rimski trg u blizini Foruma i Kapitola. Fontana Di Trevi, poznata po svom grandioznom izgledu i kao jedno od obeležja Rima, predstavlja najpoznatiju baroknu skulpturu u Rimu. Piazza di Spagna, smeštena u blizini čuvenih Španskih stepenica, još je jedan od poznatih rimskih trgova. Nakon razgledanja Rima, put se nastavlja trajektom do Sicilije.

Prva destinacija na Siciliji je Mesina, lučki grad koji dočekuje putnike sa svom svojom živahnošću. Iako je Mesina pretrpela razorne zemljotrese 1909. godine, grad i dalje krije neke vredne spomenike kulture. Gradska katedrala, Fontana Orion, Porta Gracija i Muzej savremene umetnosti su samo neki od mesta koje vredi posetiti. Prvi dan na ostrvu Sicilija obilazimo i Palermo.

Palermo je prava prestonica Sicilije gde se najbolje oseti duh i autentičnost ovog ostrva. Grad je spoj istoka i zapada koji se ispoljava kroz brojne palate, pozorišta, katedrale i manastire. Kraljevska palata, smeštena na najvišoj tački starog centra grada, menja svoju namenu tokom istorije. Palata je nekada bila arapska, zatim normanska palata, a danas je regionalni parlament Sicilije. Unutar palate se nalazi Kapela Palatina, poznata po svojim mozaicima iz 12. veka. Katedrala u Palermu, koja je takođe doživela promene tokom vladavine različitih naroda, jedna je od najvećih znamenitosti grada. Pored toga, crkva Sv. Katalda, manastir San Đovani delji Eremiti i palata Abatelis su mesta koja vredi posetiti. U Palermu se takođe nalaze Pozorišta Politeama i Masimo, čije ćete posete doživeti kao spajanje sa istorijom Sicilije. Poznato je da su mnoge scene filma “Kum” snimljene upravo u pozorištu Masimo, što će privući pažnju obožavatelja ovog kultnog filma.

Nakon obilaska gradova i upoznavanja sa bogatim kulturnim nasleđem Sicilije, red je da se opustite na njenim prelepim plažama. Sicilija nudi nezaboravno letovanje koje treba iskoristiti. Ćefalu, plaža udaljena svega nekoliko kilometara od Palerma, smatra se jednim od najlepših plaža na Siciliji. Sa svojim živopisnim zgradama, šarenim čamcima i prelepom obalom sa prodavnicama, picerijama i restoranima, ova plaža izgleda kao da ste se našli na razglednici. Još jedna prelepa plaža, San Vito Lo Capo, nalazi se zapadno od Palerma. Ovaj mali ribarski grad smešten u zalivu između dva nacionalna parka oduzima dah svojim kilometrima zlatnog peska, tirkizno plavim morem, bademima i maslinjacima koji oslikavaju mediteranski duh. Uz predivnu hranu i vino, sigurno ćete doživeti italijansko gostoprimstvo i uživati u vremenu provedenom na plaži.

Sicilija je očaravajuća destinacija koja pruža spoj prirodnih lepota, kulturnog nasleđa i prelepih plaža. Bilo da uzivate u istoriji u Palermu ili se opuštate na plaži, sigurno ćete stvoriti nezaboravne uspomene na ovom neodoljivom ostrvu.

Krećući se još zapadnije od Palerma, dolazimo do dva prelepa mesta na Siciliji – Marsala i Erice. Marsala je smeštena u provinciji Trapani i poznata je po čuvenom Marsala vinu. Ovo vino je slično dalmatinskom prošeku i svakako ga treba probati tokom posete Marsali. Osim vina, Marsala je takođe poznata po prirodnom rezervatu Stagnone koji je laguna sa zalihama soli. Ovaj rezervat je prelepo prirodno stanište i može se istražiti putem organizovanih tura.

Erice je takođe smeštena u oblasti Trapani i nudi neverovatan pogled na rtove Punta del Saraceno i Capo San Vito, kao i na arhipelag Egadi. Ovaj slikoviti grad se nalazi na nadmorskoj visini od 762m, što omogućava fantastične poglede na okolinu. Uz to, Erice ima i zamak okružen zidinama koji odiše romantičnošću i srednjovekovnim duhom. Ovo mesto je osnovala trojanska kolonija, što je zanimljiva činjenica koja povezuje Erice sa grčkom mitologijom.

Nastavljamo putovanje prema jugozapadu Sicilije, kroz “Dolinu Hramova” (Agriđendo), prema gradovima Sirakuza i Katanija. Dolaskom u Sirakuzu, imaćete priliku da vidite tvrđavu Castello Maniace, koju je podigao Frederik II i koja danas predstavlja simbol grada. Ova impozantna građevina smeštena je na ostrvu Ortigia i dobila je ime po vizantijskom generalu koji je osvojio Sirakuzu u 11. veku. Sirakuza je imala važnu ulogu u antičkoj Grčkoj i poznata je po tome što je u njoj rođen čuveni grčki matematičar i naučnik Arhimed. Gradski centar Sirakuze kombinuje elemente antičke grčke arhitekture i srednjovekovnu italijansku arhitekturu. Među značajnim arheološkim nalazištima u Sirakuzi je Pantalika Nekropolis, gde se nalaze hiljade kamena iskopanih grobova.

Sirakuza i okolica imaju prelepe plaže, kao što su Spiaggia Fontane, Bianche di Siracus, Spiaggia Punta Asparano di Siracusa i Penisola della Maddalena di Siracusa. Ove plaže su poznate po kristalno čistom moru i pružaju odličan odmor od istraživanja gradskih znamenitosti.

Nakon posete Sirakuzi, nastavljamo put do Katanije, glavnog grada istoimene pokrajine. Ime “Katanija” potiče od prastanovnika Sicilije, a u njihovom jeziku znači “nož”. Katanija je grad koji kombinuje antički i moderni stil. Središte grada je pod zaštitom UNESCO-a, a njegova barokna arhitektura je impresivna. Katanija je poznata po svojim fontanama, a najpoznatija među njima je Slonova fontana, koja je i simbol grada. Glavna ulica za šoping u Kataniji je ulica Etnea, koja je puna prodavnica i restorana. Ovde se takođe nalazi i Crkva Sv. Nikole, koja je trebala da bude najveća crkva na ostrvu, ali ostala je nedovršena. Benediktinski manastir u Kataniji je jedan od najvećih u Evropi i danas je dom Univerziteta književnosti. U Kataniji ćete takođe pronaći mnoga arheološka nalazišta, uključujući nedavno otkriveni Rimski amfiteatar koji datira iz perioda Oktavijana Avgusta. Ovo amfiteatar je blizu Starogrčkog pozorišta, a oba mesta igraju važnu ulogu u kulturnom životu Sicilije.

Ova regija Sicilije je takođe bogata drevnim pećinama, poput Orecchio di Dioniso (Dionisovo uvo) – koja je poznata po svojoj akustici, i Grotta dei Cordari (Pećina užara) – koja je poznata po proizvođačima konopaca.

Na kraju našeg putovanja oko Sicilije, dolazimo do posete Taormini i Savoci. Taormina je najglamuroznije letovalište na Siciliji i smeštena je na brdu. Ovaj grad nudi neverovatne poglede na plažu, a možete se spustiti do nje žičarom ili automobilom. Taormina se nalazi u podnožju vulkana Etne, a tokom penjanja ka vrhu, primetićete kako vegetacija postepeno nestaje i tlo postaje toplije zbog vulkanske aktivnosti. Preporučujemo da posetite Etu, jer gde drugde ćete imati priliku da vidite živi vulkan tako blizu? Taormina ima brojne prelepe plaže, kao što su Letojani, Đardini, La plaja, Fiumefredo. Na zanimljivih 30 minuta vožnje od Taormine nalazi se selo Savoca, gde je sniman čuveni film “Kum”. Bar Vitelli, koji se pojavljuje u filmu, ostao je gotovo nepromenjen tokom četrdeset godina i možete ga posetiti kako biste osetili autentičnost i duh ovog mesta.

Završili smo naše uzbudljivo putovanje oko Sicilije i vreme je da polako krenemo kući. Sigurni smo da ćete uživati u ovom prelepom ostrvu kao što sam i ja. Stoga, ne oklevajte već rezervišite aranžman za letovanje na Siciliji i pripremite se za nezaboravno iskustvo.