zena-sto-makete

Stvaranje energetski efikasanih prostora za život – Prioritet u savremenoj gradnji

U današnje vreme, energetska efikasnost postala je izuzetno važna, ne samo zbog kvaliteta života, već i zbog činjenice da se naša planeta može spasiti jedino tako što će svako od nas uraditi nešto dobro za nju. Zbog čega su energetski efikasni prostori postali ključni za nas i kako vi možete da ih istražite u svom životnom prostoru?

Malo je mnogo

Jedan od razloga zbog kojih mnogi od nas ne žele da učestvuju u procesu zelene gradnje jeste osećaj skeptičnosti koji nas obuzima svaki put kada se govori o ovoj temi. Pošto smatramo da ne možemo mnogo da uradimo sami, mahom se odlučujemo da ne uradimo ništa, i umesto toga čekamo da neko drugi reši problem umesto nas. Međutim, samo zato što ne možemo da uradimo sve ne znači da ne možemo da uradimo nešto, a to malo ponekad može da preraste u nešto veliko. Dakle, ako se svako od nas odluči da istraži principe zelene i energetski efikasne gradnje, moći ćemo da pomognemo svetu oko sebe više nego što se nadamo, a to je svakako dovoljno da bismo spasili planetu i sačuvali je za naredne generacije.

Birajte pametno i dugoročno

Prilikom odabira načina na koji ćete da uvedete energetski efikasnu gradnju u svoj život, važno je da odaberete ideje koje su praktične i pametne, sa jedne strane, ali i dugoročne i višestruko korisne, sa druge. Krovni prozori, na primer, ne samo da štede energiju u vašoj kući, već i, u isti mah, čine vaš prostor zdravijim i prozračnijim, zbog čega su odličan izbor. Takođe, ako se odlučite za pouzdana ulazna vrata za kuću, ne samo da ćete uštedeti energiju za hlađenje i grejanje svog doma, već ćete ga takođe i sačuvati od provalnika i sprečiti ulazak nezvanih gostiju. Dakle, pronađite ideje koje su višestruko korisne i počnite da ih primenjujete u praksi što pre!

Pronađite jednostavna i korisna rešenja

Uz pomenuta rešenja koja će vam značiti na nekoliko različitih načina, takođe možete da se odlučite za jednostavna i korisna rešenja koja je lako primeniti i na koja nećete potrošiti previše novca. Na primer, ako renovirate deo svog životnog prostora i rušite zidove koje ćete zameniti novima, uložite u energetski efikasne materijale od recikliranih sirovina. Bilo da se radi o drvetu, staklu, čeliku ili nečemu drugom, ovi materijali su pristupačni i ne koštaju mnogo, a mogu da učine vaš dom mnogo zdravijim i energetski efikasnijim. Uz to, pokušajte da zamenite što više starih sijalica novim LED sijalicama – one koštaju nešto više u početku, ali mogu da traju godinama, i stoga predstavljaju pametnu dugoročnu investiciju.

Razmislite o prednostima ove filozofije gradnje

Ukoliko vam se učini da je neko od energetski efikasnih rešenja previše skupo ili teško za primenu u praksi, razmislite o njihovim prednostima u budućnosti. Ova rešenja će vam uštedeti veliku količinu energije tokom cele godine što će vam smanjiti račune za struju i grejanje iz meseca u mesec. Pored toga, zelena gradnja čini da vaš dom bude zdraviji i bolji za život jer nema toliko štetnih materijala i elemenata koji se nalaze svuda oko vas. Najzad, kvalitet vazduha u vašem životnom prostoru će se značajno poboljšati, a vi ćete svakoga dana udisati svežiji, zdraviji i prirodniji vazduh, što će svakog člana vašeg domaćinstva učiniti zdravijim.

 

Gde god da se nalazi vaš životni prostor i koliko god da je prostran, morate da znate da nije važno samo kakav je njegov kvalitet, nego i kakav uticaj on ima na svet oko vas. Drugim rečima, nisu sve kuće i stanovi jednako dobri za okolinu, posebno u slučajevima kada njihovi vlasnici ne vode računa o energetskoj efikasnosti i očuvanju životnog prostora. Ali, uz ove ideje i rešenja, i vaš dom može da postane efikasniji i zdraviji, a to je ishod kojem se svi nadamo!